България е надежден съюзник на Източния фланг на НАТО, играещ

...
България е надежден съюзник на Източния фланг на НАТО, играещ
Коментари Харесай

България е надежден съюзник на НАТО с решаваща роля за сигурността на Черноморския регион, смята адмирал Ефтимов

България е благонадежден съдружник на Източния фланг на НАТО, играещ решаваща роля за сигурността на Черноморския район. Решени сме да работим за развиването на нашите отбранителни качества, нужни за превъзмогването на бъдещите провокации в голям брой домейни, както и за реализирането на общите старания на съдружниците за гарантиране на европейската и световната сигурност “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 25 май, в границите на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се организира в София.

В своето изявление той показа ролята и приноса на България към груповата защита на Източния фланг на Алианса. Припомни, че сме страна-домакин на многонационална бойна група на НАТО с рамкова страна Италия, която се планува при нужда да бъде подсилена до равнище бригада. " Това значи разполагаема инфраструктура и отговорност за обезпечаване отбраната на силите на многонационалното формирование. Инвестициите, свързани с тези планове, са прекомерно огромна тежест за военния ни бюджет “, акцентира началникът на защитата. Адмирал Ефтимов уточни, че предстоящите 2% от Брутният вътрешен продукт за защита няма да бъдат задоволителни и тези старания следва, когато е допустимо, да бъдат подкрепени от общото финансиране на НАТО. Той уточни, че България е предложила основаването на щаб на многонационална дивизия " Изток “ и на многонационален щабен детайл за Черно море на наша територия. В морския домейн нашите надводни и въздушни подразделения правят непрестанно наблюдаване на териториалните води и прилежащите зони в търсене на плаващи мини. За гарантиране сигурността на морския трафик в Черно море - България, Румъния и Турция се споразумяха да образуват оперативна група за противопоставяне на мини. Въоръжените ни сили вземат участие непрестанно и в задачи и интервенции на НАТО в разнообразни точки на света.

Началникът на защитата съобщи, че войната на Русия против Украйна доста е раздрусала интернационалния ред. " Провокативните дейности на Русия в Черно море показват целеустремен опит за определяне на военно предимство, което съставлява директна опасност за Източния фланг на НАТО “, акцентира той. Наред с

това се трансформира и характерът на войната. Използваните нови технологии, в композиция с стандартни тактики за водене на хибридна война, което подхранва районни рецесии, постановат непрекъсната преоценка на ситуацията за сигурност, нараснала зоркост и по-осезаемо възпиращо и отбранително наличие на НАТО на Източния фланг. Адмирал Ефтимов означи и доста нарастване на хакерските атаки и дезинформацията, по тази причина когнитивната резистентност в осведомителното пространство е доста значима.

Началникът на защитата акцентира, че в очакване на Срещата на върха във Вашингтон, Въоръжените ни сили се ангажират с използването на концепцията на НАТО за въздържане и защита и осъществяването на основните районни проекти за защита. " За тази цел ние работим върху действителната наличност, боеготовността и оперативната съгласуемост на нашите сили. Даваме принос за подсилването на командването и ръководството на Източния фланг на съюза и влагаме в инфраструктура и основни движещи фактори. Същевременно усъвършенстваме националното си законодателство и процедури, с цел да дадем опция за бърз и своевременен отговор на съюзническите сили при положение на рецесия и спор “, уточни адмирал Ефтимов. Той се спря на продължаващата промяна на Българската войска. Отбеляза политическия консенсус у нас за нуждата от повишението на военните ни качества и първите съответни резултати от модернизационните планове, които ще бъдат налице през идната година. " Продължаваме да се фокусираме върху осъществяването на Програмата за вложения в защитата до 2032 година, която планува рационализация на военните ни качества във всички оперативни домейни “, добави адмирал Ефтимов. Той подчертава и върху най-ценния актив във Въоръжените сили - хората в униформа. " Подобно на доста други европейски съдружници, ние се сблъскваме с провокации при набирането и задържането на военния персонален състав на всички равнища. Приветствам политическия консенсус за увеличение на вложенията в нашите мъже и дами в униформи “, безапелационен бе началникът на защитата.

Той акцентира, че България ще продължи да поддържа Украйна. " Вече сме дали военна и филантропична помощ на Украйна, в това число техника и муниции, и ще продължим да търсим спомагателни благоприятни условия за задълбочаване на тези старания “, означи той. Началникът на защитата уточни, че по едно и също време с това, би трябвало предпочитано да възобновяваме техниката, въоръжението и боеприпасите за нашите Въоръжени сили. Той подчертава върху нуждата от построяването на мощна отбранителна промишленост, която да може да реагира навреме и съответно на зараждащите провокации. " Националните ни отбранителни структури са възпрепятствани от юридически ограничавания. За да увеличим бързо индустриалния потенциал и да ускорим придобиването на качества, би трябвало да помислим за изключителни ограничения, в това число за облекчение от някои правни процедури за улеснение на тези процеси “, заключи адмирал Ефтимов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР