БГНЕС обобщава по-важните събития, свързани с войната в Украйна.Русия, Турция,

...
БГНЕС обобщава по-важните събития, свързани с войната в Украйна.Русия, Турция,
Коментари Харесай

ООН с пътна карта за износ на храни от Украйна, без руски лобисти в Европарламента, Зеленски поиска още оръжия

БГНЕС обобщава по-важните събития, свързани с войната в Украйна.

Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации изготвиха пътна карта за експорт на храни от украинските пристанища

Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации изготвиха пътна карта, която ще обезпечи действието на безвреден кулоар за експорт на селскостопански артикули от украинските пристанища. Това заяви Анадолската организация, базирайки се на дипломатически източници.

Турция от известно време поддържа дипломатически контакти за основаване на механизъм за сигурен експорт на зърно от Украйна за международните пазари. След диалози сред турската страна и представители на Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации е направена пътна карта, която ще обезпечи действието на „ Зърнен кулоар “ под егидата на международната организация.

Центърът за експорт на зърно, който ще бъде основан в Истанбул, ще контролира взаимоотношението сред Русия и Украйна с посредничеството на Турция и в съгласуваност с Организация на обединените нации.

Столтенберг: Западът би трябвало да се приготви за дълга изтощителна война в Украйна

Западните страни би трябвало да се приготвят за дълга " изтощителна война " в Украйна, предизвести ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг след диалози в Белия дом с американския президент Джо Байдън.

" Просто би трябвало да бъдем готови за дълъг път ", съобщи генералният секретар пред кореспонденти. " Защото това, което виждаме, е, че тази война към този момент се е трансформирала във война на безсилие. "

Столтенберг съобщи, че украинците " заплащат висока цена за това, че пазят личната си страна на бойното поле, само че също по този начин виждаме, че Русия дава огромни жертви ".

Макар да повтори, че НАТО не желае да влиза в директна борба с Русия, Столтенберг съобщи, че западният боен съюз има " отговорността " да поддържа Украйна.

Забрана на съветски лобисти да влизат в постройката на Европейския парламент

Европейският парламент забрани достъп на всички съветски лобисти до пространствата му, с цел да не популяризират " пропагандата " на Москва за войната на Русия в Украйна, съобщи неговият ръководител.

" Представителите на съветски компании към този момент нямат право да влизат в пространствата на Европейския парламент ", съобщи Роберта Мецола в Twitter. " Не би трябвало да им даваме никакво пространство, с цел да популяризират своята агитация и подправени, токсични разкази за нашествието в Украйна ", сподели тя.

Мецола прикани всички останали институции на Европейски Съюз, в това число Европейската комисия и Европейския съвет, да последват образеца ѝ.

Говорител на Народното събрание съобщи, че възбраната е в отговор на това, че " Русия основава и популяризира подправени разкази за войната в Украйна по голям брой канали, в това число посредством държавни компании ".

Зеленски: Помощта за въоръжаване на Украйна би трябвало да пораства

Помощта за оръжия за Украйна би трябвало да бъде увеличена, защото актуалната война ще реши самото бъдеще на свободата в Европа, прикани президентът на Украйна.

" Благодарни сме за помощта, която към този момент получихме, само че доставките на оръжия би трябвало да се усилят. Защото точно на бойното поле в Украйна се взема решение дали свободата в Европа ще бъде непокътната за всички без изключение ", съобщи Володимир Зеленски в послание към Братиславския конгрес в словашката столица.

Подчертавайки желанието на Украйна да се причисли към Европейския съюз, Зеленски съобщи, че един от претекстовете за " обединяването " на украинския народ по време на войната е вярата за участие в Европейски Съюз.

Медведев: Шансовете за политическо решение в Украйна понижават

Перспективата, че обстановката в Украйна може да бъде позволена по дипломатически път, става все по-малко евентуална, сподели заместител - ръководителят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в изявление за катарския ефирен канал Al-Jazeera.

" За страдание, възможностите не се усъвършенстват, а се утежняват. И е невероятно да не го видим ", сподели той в отговор на въпрос за вероятностите за политическо решение на обстановката в Украйна и завършек на войната. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР