Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на

...
Безсънието
Както е известно, жените, които очакват дете се радват на
Коментари Харесай

Живот под контрола на хормоните - II

Безсънието
Както е известно, дамите, които чакат дете се радват на здрав и нескончаем сън. Това се дължи на най-важният хормон по време на бременността – прогестерона. След раждането обаче равнището му мощно спада и в продължение на няколко месеца за майките стартират безсънни нощи – те стартират постоянно да се будят, даже и при най-лекия звук. Това е една от следващите хитрости на природата, която обезпечава задоволително отмора на дамата по време на износването и непрекъснатото внимание на майката към дребното създание след раждането.

Нещо сходно, въпреки и в по-слаба степен, се случва и в другите етапи на месечния цикъл. По време на овулацията и след нея организмът ни стартира да създава засилено прогестерон, тъй като се приготвя за възможна бременност. Когато в последна сметка обаче, това не се е случило, равнищата на хормона внезапно спадат. Единият резултат, месечното кръвотечение, няма по какъв начин да не го видим. За другият обаче рядко си даваме сметка и го отдаваме на други фактори – това са нарушаванията в съня. За благополучие безсънието минава до втория-третия ден на цикъла и можем да го чакаме едвам след месец.

Постоянният апетит
Този апетит няма нищо общо с това цялостен ли е стомахът ни или не. Той е психически и ни кара да хапваме ту сладко, ту солено, макар че към този момент се пръскаме от преяждане. Оказва се, че за него дават отговор цяла група хормони – освен грелинът, който подтиква апетита, само че и лептинът и оксинтомодулинът, които го подтискат. Интересното е, че дефицитът на сън, води до внезапно покачване на равнището на грелина и спад на лептина. Сигурно сте забелязали, че след безсънна нощ, изпитвате ненаситен апетит и през целия ден се тъпчете. Самият лептин се прозивежда от мастните кафези, които по този метод дават доклад на мозъка, че разполагат с задоволително ресурси. Когато равнището на хормона спадне, тялото ни взема решение, че сме застрашени от гладна гибел. Затова апетитът ни се изостря точно за най-калоричните храни. Нарушеното взаимоотношение сред грелина и лептина е отговорно и за такива заболявания като анорексията и булимията.

Какво да вършим? Изследванията потвърждават, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, имат по-голяма податливост към затлъстяване. Затова си осигурявайте нескончаем и спокоен сън. За страдание открито е, че както производството на лептин, по този начин и чувствителността на мозъка към този хормон, зависят освен от метода на живот, само че и от наследствеността. Така, че не всичко е единствено в нашите ръце.

Продължава: Живот под контрола на хормоните - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР