Безразборното изписване на антибиотици на болни с COVID-19 е най-големият

...
Безразборното изписване на антибиотици на болни с COVID-19 е най-големият
Коментари Харесай

Проф. Ботев: Безразборното изписване на антибиотици на ковид болни е най-големият ни проблем

Безразборното изписване на антибиотици на заболели с COVID-19 е най-големият проблем на българската здравна система. Това мнение изрази в ефира на " Денят онлайн " хематологът проф. Чавдар Ботев, учител в Йълдъз колеж юнивърсити в Истанбул и специалист към Организация на обединените нации. По думите му в други европейски страни антибиотично лекуване се изписва само от лечебните заведения.

" Здравната система има голяма виновност за това. В момента не би трябвало да има война със здравните експерти от ГЕРБ да вземем за пример и опозицията. Бившият здравен министър Стойчо Кацаров и някогашният консултант на премиера Стефан Янев Емил Райнов имат голяма виновност за тази антибиотична терапия, която не стопираха. Изписват се безсистемно антибиотици, още при първа фаза на лекуването. Лекарите извършват само нарежданията на управляващите. Приемът на антибиотици обаче унищожава микробиома на организма, който се възвръща по-късно в границите на 18 месеца. Вирусът не е нещо рисково, той е инструмент на еволюцията, който отстранява неприспособените ", изясни той.

Според проф. Ботев е належащо да се спре изписването на антибиотици и да се акцентира на диагностиката.

" Трябва да се сътвори национална стратегия за антибиотиците. Единствено България и Албания нямат такава. Не можем да сме демократични в това отношение. Важно е смао лечебните заведения да имат право да изписват антибиотично лекуване ", добави хематологът.

Проф. Чавдар Ботев разяснява още, че в България се купуват най-скъпите лекарства за лекуване признаците на Коронавирус, което основава подозрения за корупционни схеми.

" В България лекуването не протича на стадии. Лекарство, належащо за втория стадий от лекуване, се намира извънредно мъчно ", сподели още той.

Проф. Ботев добави, че новият вид на вируса Омикрон не е толкоз заплашителен, като наложените локдауни в редица страни не са нужни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР