Без вземането на каквото и да е решение приключи заседанието

...
Без вземането на каквото и да е решение приключи заседанието
Коментари Харесай

Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат

Без вземането на каквото и да е решение завърши съвещанието на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, която разиска концепцията на държавното управление за справяне с водната рецесия в Перник. На траялата над два часа и половина часа полемика трима министри, един зам.-министър и кметовете на София и Перник се опитваха да убедят представителите на разнообразни групи да поддържат ограничения, които към момента нито са завършени като публично решение на Министерския съвет, нито са импортирани като отчет в СОС.

В срещата участваха министрите на стопанската система Емил Караниколов, на околната среда и водите Петя Аврамова със заместника си Николай Нанков и на екологията Емил Димитров. И тримата министри се пробваха да убедят общинските съветници, че предложенията за спасяването на Перник от воден режим няма да доведат до рецесия с водоснабдяването на София, няма да застрашат целостта на язовирната стена на бент. " Бели Искър " и няма да провокират срив в енергийната система на страната. В последна сметка обаче не се разбра дали точката София да помогне на прилежащия град ще бъде включена в идната сесия на СОС в четвъртък или столичните съветници ще се събират изключително.

И министър Караниколов, и представителите на " Софийска вода " пресметнаха, че при потребен размер на язовир " Бели Искър " от 15.2 млн. куб. м, в него сега има към 9 млн. куб. м при позволен размер за безпроблемното действие на стената от 11 млн. куб. м, или 60 на 100 от общия потенциал на оборудването. По отношение на това дали плануваните в допълнение 300 литра в секунда, които би трябвало да минават през водопроводната система на София, да стигат до новия тръбопровод при Мало Бучино и да се вливат в мрежата на Перник, Караниколов разясни, че Рилският тръбопровод е планиран за 1700 л/сек, а от " Софийска вода " допълниха, че през 2019 година през него са прекосявали приблизително по 932 л/с. Съоръжението е оразмерено за много по-големи количества вода, в сравнение с действително се извършват, заради което спомагателният размер не би трябвало да сътвори проблеми, разяснява Караниколов.

Новият екоминистър Емил Димитров пък увери, че отклоняването на вода от " Белмекен " няма да се отрази на производството на електрическа сила. Според него сега в " Белмекен " имало 84 млн. куб. м, до момента в който м.г. по същото време количеството е било 34 млн. куб. м. Бившият народен представител сподели, че даже след отклоняването на вода за Перник в каскадата " Белмекен-Сестримо " щяло да остане достатъчно количество за производството на електрическа енергия. Според него системата там била проектирана по този начин, че да действа с 5 млн. куб. м.

В същото време се разбра, че държавното управление няма точни планове какъв брой ще коства построяването на новия тръбопровод и дали това въпреки всичко няма да докара до оскъпяване на водата за жителите на Перник или на София. Зам.-министър Нанков сподели, че съгласно другите идейни планове в Министерски съвет новият водопровод и помпите към него можело да излязат 20 млн., 22 млн. или 25 млн. лева и че това щяло да се обясни при осъществяването на самите доставки. Според Нанков първичните планове показвали, че оскъпяването на водата за перничани поради градежа на нов тръбопровод можело да се поеме от страната, само че че последното решение щяло да бъде на КЕВР.

Припомняме, че при започване на съвещанието кметът Фандъкова обяви, че задачата му е " посредством него, и посредством всички общински съветници, жителите на София да се срещнат с това предложение, което на процедура визира Столична община ". Гражданите на София обаче нямат достъп до никакви обществени документи за параметрите на проекта, за неговото влияние върху водната инфраструктура на града, положението на язовир " Бели Искър ", разноските за плана и така нататък

ПРОЕКТЪТ ЗА НОВ ВОДОПРОВОД

Много въпроси стоят към реализирането на строителството на новия тръбопровод, който действително би трябвало да свърже двете водопреносни мрежи. От поста на премиера Бойко Борисов във Facebook стана ясно, че водопроводът ще се строи от Мало Бучино до Перник, като непосредствено ще се свърже с ВиК системата на града, без преди този момент водата да постъпва в бент. " Студена ". Трасето е 13,5 км., за построяването му ще са нужни към 25 млн. лева, които към този момент били обезпечени. Със строителството ще се заеме държавното сдружение " Монтажи " ЕАД, под шапката на " Държавната консолидационна компания ".
Около този проект има доста неясноти. Уверението, че парите към този момент са обезпечени, навежда на мисълта, че ще се употребяват към този момент наличните милиони в ДКК и оттова - в " Монтажи " ЕАД, отпуснати по проекта за незабавен ремонт на язовирите. През 2018 година държавното управление усили капитала на " Държавната консолидационна компания " с 500 млн. лева за незабавен ремонт на язовири, като парите " чакат "   на трупчета правенето на документи и действително възлагане по строителните действия. Регионалният министър Петя Аврамова към този момент разгласи пред Българска национална телевизия, че строителството ще бъде платено от икономическото министерство. Не е ясно чия благосъстоятелност ще е в бъдеще новата инфраструктура. ОТ Министерство на регионалното развитие твърдят, че строителното позволение ще бъде издадено в оптимално къси периоди. Очаква се идейният план да бъде подготвен през днешния ден или на следващия ден, а строителните действия да стартират още тази седмица. Според Аврамова към този момент се работи по доставка на материали. Съгласно Закон за устройство на територията позволения за градеж, които обгръщат територията на повече от една област, се издават от Министерство на регионалното развитие. При бедствени обстановки са планувани съкратени процедури, като работните планове могат да са частични, а документите да се окомплектоват и по време на строителните действия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР