Бесарабски българин е сред загиналите в боевете в Украйна. 20-годишният

...
Бесарабски българин е сред загиналите в боевете в Украйна. 20-годишният
Коментари Харесай

20-годишен българин е загинал в Украйна

Бесарабски българин е измежду починалите в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков е изгубил живота си при отбраната на Чернигов. Жителите на родното му място го посрещнаха, паднали на колене като воин. В родното село на Иван – Чушмелия или Криничное, е почнала самодейност да кръстят на негово име улица, описа кореспондентът на bTV Таня Станева.

Иван умира единствено месец, откакто навършва 20 години. Младежът самичък взима решение да отиде на фронта. Иначе е имал своите фантазии, както всички младежи - да сътвори семейство, само че ориста му се стича по различен метод. Вече са ясни и събитията към гибелта на Иван. Момчето умира в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от съветските сили. Той остава към 4 часа жив под отломките, само че поради военните дейности другарите му не съумяват да го спасят. Отново поради бойните дейности е било невероятно да бъдат открити тленните му остатъци. Това става едвам след отдръпването на съветските сили от Северна Украйна месец след неговата крах.

През това време неговите близки са били в незнание за неговата орис и са го издирвали, тъй като се е водел за липсващ и се е предполагало, че може да е попаднал в съветски плен, описа Станева. Иван не е единственият бесарабски българин, който се бори сега в Украйна. По информация на кореспондента на bTV към 300 наши сънародници от Болградска област са се присъединили във военните дейности. Един от тях даже сега се бори в Мариупол.

Има информации и за други починали бесарабски българи, само че към този момент не могат да бъдат доказани. „ Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме в профил. Ние сме надалеч и от събитията – в южната част на Украйна, а в този момент Иван почина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, само че сме и украински жители. Много хора се записаха доброволци освен в териториалната защитата, само че отидоха и на фронта “, споделя Таня Станева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР