Берлин ще настоява Украйна да остане транзитна страна за руския

...
Берлин ще настоява Украйна да остане транзитна страна за руския
Коментари Харесай

Меркел увещава Путин да не спира газовия транзит през Украйна след пускането на Северен поток 2

Берлин ще упорства Украйна да остане директна страна за съветския газ до Европейския съюз след стартирането на газопровода " Северен поток 2 ". Това съобщи немският канцлер Ангела Меркел на взаимна конференция с съветския президент Владимир Путин след срещата им в петък в черноморския курорт Сочи. Разговорът им при закрити врата продължи към половин час. Путин на собствен ред сподели, че преносът на газ през Украйна след стартирането на " Северен поток 2 " ще продължи, само че с ангажимента, че това се окаже " стопански преференциално и оправдано ".

Меркел означи, че тематика на договарянията е бил въпросът какви гаранции ще бъдат дадени на Украйна за съхраняването на газовия пренос. Както и Путин, Меркел дефинира оспорвания газопровод по дъното на Балтийско море като стопански план.

Руският президент също така се закани да се опълчва на всички опити на американския президент Донлад Тръмп да блокира руско-германския газов план, съобщи Ройтрес.

Берлин и Москва са в спор откогато Русия анексира Крим преди четири години, само че сега те споделят общ интерес за построяването на " Северен поток 2 ", който ще разреши на Русия да изнася повече природен газ към Северна Европа.

По-рано тази седмица американски държавен източник изрази безпокойството на Вашингтон във връзка с плана и предизвести, че фирмите, които вземат участие в съветски газопроводни планове, рисуват да им бъдат наложени наказания от страна на Съединени американски щати.

Преди ден в медиите изтече информация, че при визитата на немския канцлер във Вашингтон през април Тръмп изискал Берлин да приключи газовия план, а в подмяна Съединени американски щати може да не постанова мита на страните от Европейски Съюз върху вноса на стомана и алуминий. Офертата провокира гнева на немски медии, а явно и на Путин.

Меркел означи, че Берлин също преглежда " Северен поток 2 " като търговски план, въпреки в него да има и други аспекти. " Затова би трябвало да се намерения над гаранции за Украйна, която би трябвало да резервира ролята си на директна страна ", уточни Меркел, която на среща с украинския президент Петро Порошенко през април разгласи, че градежът на " Северен поток 2 " е неосъществим, без да се дефинира ролята на украинския газов пренос. Малко по-късно стана ясно, че съветският енергиен министър Александър Новак е уверил Европейска комисия, че Москва е подготвена да резервира преноса на съветски газ през Украйна до Европа и след 2019 година, когато се планува да влезе в употреба " Северен поток 2 ".

" Искат нещо с нашите парички да храним Украйна "

Путин сподели, че стартирането на " Северен поток 2 " не допуска прекъсването на съветския газ през Украйна. Оказа се обаче, че има условия за това.

" Доставките ще бъдат продължени, в случай че се окажат стопански обосновани и целесъобразни за участниците в тази активност ", акцентира той. Вариантът за запазването на преноса през Украйна може да бъде открит в диалози с Киев и Москва е подготвена на такива, добави той.

" На Украйна доста не й се желае да развива връзки с Русия, само че парите ни за преноса получава на драго сърце – това са към 2-3 милиарда $ годишно ", уточни Путин, представен от РИА Новости. Според него в това се крие и един от причините на Съединени американски щати против " Северен поток 2 ". " Искат нещо с нашите парички да храним Украйна ", разяснява съветският държавен глава.

" Ние постоянно сме се отнасяли към този план ( " Северен поток 2 " ) като към извънредно стопански, с който през цялото време се занимават икономически субекти, само че той все се вкарва в някакви политически процеси ", оплака се Путин.

" Доналд Тръмп не е просто президент на Съединени американски щати, той също по този начин е мощен и добър бизнесмен и по тази причина считам, че той повдига тематиката, с цел да обезпечи продажбите на американски полутечен газ на европейския пазар ", сподели съветският президент. Той обаче счита, че това не е стопански обосновано, защото този тип суровина коства с 25-30 % по-скъпо по отношение на съветския тръбен газ. По думите му издигнатите в Европа терминали за регазификация на полутечен газ са натоварени единствено с 35-30 на 100 от потенциала си.

В същото време Путин разгласи плана " Северен поток 2 " за отворен и за други отвън актуалните участници в него.

Към момента той се осъществя от плановата компания " Норд Стрийм 2 ", която е на съветската " Газпром ", само че се чака откакто се придвижат всички разрешителни по градежа към него са се причислят немските " Винтерсхал " ( Wintershall) и " Унипер " (Uniper), австрийската ОМВ (OMV), френската " Анжи " (Engie) и холандската " Шел " (Shell), всяка от които се превдижда да получи по 10 на 100 от капитала, чийто мажоритарен притежател ще е съветският газов монополист.

Още преди срещата тематиката за " Северен поток 2 " бе подхваната в подтекста на офанзивата на Тръмп.

Съединени американски щати би трябвало да чакат, че Европа ще отговори в същия дух, в случай че Вашингтон под лозунга " Америка преди всичко " слага личните си стопански ползи пред ползите на останалите. Това съобщи немският министър на стопанската система и енергетиката Петер Алтмайер, представен от Ройтерс.

Казаното от него се вписва в настоящия търговски конфликт след отдръпването на Вашингтон от нуклеарното съглашение с Иран и поради наложените от Съединени американски щати мита върху вноса на стомана и алуминий. Германският министър обаче имаше поради и желанието на Съединени американски щати да блокират построяването на газопровода " Северен поток 2 ", отбелязва организацията.

Алтмайер също счита, че това е подбудено от желанието на Вашингтон да обезпечи пазари за личния си полутечен природен газ. Те имат голяма инфраструктура от терминали за полутечен природен газ, която би трябвало да употребяват с облага за тях, сподели Алтмайер, който е непосредствен сподвижник на канцлера Ангела Меркел.

Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на енергийните запаси Сандра Оудкирк съобщи през вчерашния ден пред публицисти в Берлин, че Съединени американски щати могат да вкарат наказания против компании, в това число европейски, които вземат участие в плана " Северен поток 2 ".

Трансаталантическото другарство със Съединени американски щати ще издържи

Решението на Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран макар волята на европейските му съдружници, се оказа различен настоящ въпрос, по който Русия и Европейски Съюз споделят обща позиция.

" Германия, Англия, Франция и всички наши сътрудници в Европейски Съюз не престават да поддържат това съглашение и остават в тази договорка и ние знаем, че поражда прекомерно характерна обстановка, която ние, европейците, би трябвало да обсъдим с Иран ", сподели Меркел на конференцията с Путин.

" Аз зная, че тази договорка е най-малкото съвършена, само че е по-добра от никаква договорка ", добави тя.

Запитана за различията със Съединени американски щати, немският канцлер сподели: " Ние имаме мощно трансатлантическо другарство, което в историята си трябваше да издържи на доста въпроси от разнообразни отзиви и аз мисля, че подобен ще е казусът и в този момент ".

" Това обаче не е предизвикателство за интензивността на трансатлантическите връзки ", сподели още тя.

Някои наблюдаващи считат, че позицията на Тръмп за Иран и по други въпроси може да докара до доближаване сред Европа и Русия, отбелязва Ройтерс.

Коментарите на Путин за Тръмп този бяха извънредно откровени. Макар че съветският президент постоянно подлага на критика американската политика, той постоянно се е отнасял почтително към Тръмп, с който, по думите на кремълски служители, имал персонална връзка.

Германия е обезпокоена за свободата на медиите в Русия

По време на конференцията кореспондент от прокремълкия тв канал RT помоли Меркел да разиска с украинските водачи задържането в Киев на ръководителя РИА " Новости-Украйна " Кирил Вишинского и да помогне за освобождението му. В отговор Меркел стартира да приказва за свободата на медиите, изтъквайки, че тя е от решаващо значение за Берлин. Канцлерът съобщи, че възнамерява да се срещне с украинския президент Петро Порошенко и да му опише за диалога си с Путин, като даде обещание да засегне и случая с Вишински.

Германия обаче е обезпокоена и от ориста на публицистите, които са подложени на гонене в Русия, продължи Меркел.

Мисия на Организация на обединените нации в Донбас е " последваща стъпка "

По думите на Меркел основна тематика на диалозите " естествено " е била обстановката в Украйна. Тя сподели, че Минските съглашения са " единствената основа " за спокойно споразумяване на обстановката в Донбас и означи, че външните министри на Германия и Русия не престават да работят интензивно за решаването на този проблем. Меркел сподели, че " последваща стъпка " е мироопазваща задача на Организация на обединените нации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР