Белият дом изрази възмущение от решението на пакистанския върховен съд

...
Белият дом изрази възмущение от решението на пакистанския върховен съд
Коментари Харесай

Вашингтон осъди Исламабад за оправдаването на ислямист, убил американски журналист

Белият дом изрази отвращение от решението на пакистанския висш съд да освободи ислямист, наказан за обезглавяването на американския публицист Даниъл Пърл през 2002 година, заяви Ройтерс.

Ахмед Омар Саид Шейх, който беше основният обвинен в делото за отвличането и убийството на репортера на „ Уолстрийт джърнъл “, беше оневинен от правосъден състав от трима съдии.

Говорителката на Белия дом Джен Саки назова решението „ огорчение към жертвите на тероризма на всички места “ и сподели, че Вашингтон е „ зает с обезпечаването на правдивост за фамилията на Даниъл Пърл. “

Тя прикани пакистанското държавно управление да прегледа бързо правните благоприятни условия, в това число да позволи на Съединени американски щати да преследва правосъдно оправданите, показва Българска телеграфна агенция.

Решението на пакистанския съд съответствува с внимателен миг в връзките на Съединени американски щати и Пакистан, когато държавното управление на президента Джо Байдън преразглежда мирния развой в Афганистан, в който Пакистан е основен състезател.

Шейх беше наказан по обвиняване, че е оказал помощ Пърл да бъде примамен на среща в пакистанския пристанищен град Карачи, където е бил похитен, напомня АП. Журналистът е разследвал връзка сред пакистански паравоенни сили и Ричард Рийд, именуван „ терористът с обувките “ след опита му да взриви аероплан по курса Париж - Маями с експлозиви, скрити в обувките му.

Тялото на Пърл беше намерено в плитък гроб малко откакто видеозапис с обезглавяването му беше изпратен до американското консулство в Карачи.

За присъединяване си Шейх беше наказан на първа инстанция на гибел, само че при обжалването беше оневинен. Според негов юрист с днешното си решение висшият съд е решил да бъдат освободени още трима пакистанци, наказани на пожизнен затвор за присъединяване в отвличането и убийството на Пърл.

През 2007 година Пентагонът популяризира транскрипт на запис, в който Халид Шейх Мохамед, считан за един от уредниците на нападенията на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати, декларира, че собственоръчно е умъртвил Даниъл Пърл. В момента той се намира в американски затвор в базата Гуантанамо и не е упрекнат до момента за гибелта на журналиста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР