Беларуският опозиционен новинарски портал Нехта обяви днес, че един от

...
Беларуският опозиционен новинарски портал Нехта обяви днес, че един от
Коментари Харесай

Беларус отклони чужд самолет, за да арестува опозиционер

Беларуският опозиционен новинарски портал " Нехта " разгласи през днешния ден, че един от някогашните му сътрудници е арестуван след изключителното приземяване на самолета му в Минск, съобщи Франс прес.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от аероплан, идващ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, заяви " Нехта " в обществените мрежи.

Според новинарския портал е налице принуда против Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, откакто е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство съобщи в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската войска, с цел да прехване самолета на Протасевич.

През ноември предходната година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в листата си с хора, които съгласно тях са забъркани в терористични действия.

Младият Протасевич е някогашен помощник на " Нехта ", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви против преизбирането предходната година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва Франс прес.

Самолетът на " Райънеър " след това излетя към Литва.

" Райънеър " съобщи, че самолетът е получил информация за потенциална опасност за сигурността от беларуски авиодиспечери, само че на борда не е било намерено нищо рисково, отбелязва Ройтерс.

НАТО дефинира насилственото кацане на самолета на " Райънеър " в Минск като сериозен и рисков случай, който постанова интернационално следствие. Беларус би трябвало да подсигурява, че всички пасажери и членове на екипажа ще доближат безвредно до Вилнюс, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, представен от Агенция Франс Прес.

Беларуският дипломат във Варшава беше извикан по неотложност във външното министерство и му беше предявено искане да бъде освободен Протасевич, както и други нелегално арестувани полски и беларуски деятели, съобщи министър председателят Матеуш Моравецки, представен от ТАСС. " Освен това желаеме преустановяване на репресиите против самостоятелните медии и общество ", добави той.

След случая с отклоняването на самолета държавните и държавни ръководители на 27-те страни от Европейски Съюз, които ще се срещнат на следващия ден и вдругиден в Брюксел, ще обсъдят налагането на наказания против Беларус.

Американският сенатор Боб Менендес, председател на сенатската Комисия по външните връзки, и седем европейски парламентарни водачи осъдиха случая със самолета на ирландската самолетна компания " Райънеър " и задържането на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич, като приканиха за наказания от страна на Европейски Съюз и НАТО против държавното управление на президента Александър Лукашенко, съобщи Ройтерс.

" Използването на бойни самолети за прехващане на цивилен полет е акт на пиратство, осъществен по маршрут сред две страни членки на Европейски Съюз и НАТО ", обявиха в обща декларация осемте ръководители на парламентарни външнополитически комисии от Съединени американски щати, Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Англия.

" Призоваваме Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да стартира неотложно следствие на това очевидно нарушаване на свободния интернационален въздушен пренос и опасност за авиацията. Дотогава настояваме страната да бъде отстранена от организацията и да бъде наложена възбрана на всички полети над Беларус, в това число полетите от и до страната ", се споделя в текста, оповестен от пресслужбата на Менендес.

Освен това законодателите приканиха страните от НАТО и Европейски Съюз да наложат наказания против беларуското ръководство и да " прекратят неговите благоприятни условия да употребява Интерпол и други интернационалните организации за по-нататъшни офанзиви против демокрацията в Европа ". " Тези безразсъдни дейности са изложили пасажерите и екипажа на огромна заплаха ", декларират парламентаристите, които упорстват за " свободни избори под наблюдението на ОССЕ " в Беларус и за " неотложно и без всевъзможни условия освобождение на Протасевич и на всички другии политически пандизчии ", съобщи ТАСС.

От външното министерство в София осведомиха, че на борда на самолета е имало български жител и обявиха, че България дефинира случилото се като безусловно недопустимо нарушаване на интернационалното право.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР