Бавно, но сигурно руската армия навлиза все по-надълбоко в Украйна

...
Бавно, но сигурно руската армия навлиза все по-надълбоко в Украйна
Коментари Харесай

Русия напредва с тактика на месомелачката, недоволството към Зеленски расте

Бавно, само че несъмнено съветската войска навлиза все по-надълбоко в Украйна - с масиран обстрел и с доста жертви. Очаква се и нова съветска атака. А измежду украинците недоволството от президента Зеленски пораства.
" Ситуацията на фронтовата линия е ужасна. Абсолютно съм недоволна от тези, които са виновни за нея. Никой не оказва помощ на нашите момчета там ", споделя 19-годишната Маргарита от Киев. Руската " тактичност на месомелачката "
Разочарованието е огромно. През последните дни Русия напредва от ден на ден в Източна Украйна. Настъплението е постепенно, води се с масиран обстрел и с доста жертви. " Тактика на месомелачката " е саркастичният термин, употребен в Украйна. По украински данни сега при офанзивите умират над 1000 съветски бойци на ден. Въпреки това тази тактика наподобява работи, написа АРД, представена от " Дойче Веле ". Руската войска съумява да завладее нови села в Донецка област и принуждава украинците от ден на ден да отстъпват тактически. Командващият украинската войска Олександър Сирски не крие, че обстановката е сложна. Обстановката на фронта се утежни, написа той още предишния уикенд в Телеграм. Според Сирски Русия е натрупала доста преимущество във връзка с силите и ресурсите и е постигнала тактически триумфи.   Да не се подценява Русия
Друг е въпросът дали това ще разреши на съветската войска да направи бърз пробив в Източна Украйна. Военни специалисти от американския Институт за проучване на войната се съмняват в това, показва АРД.
Роман Погорили обаче предизвестява да не се подценява съветската войска. Той е един от създателите на самостоятелния украински уебсайт Deep State Map, който в детайли проучва военните развития. " Те се придвижват все по-напред и по-напред ", споделя той. Киев на собствен ред твърди, че руснаците напредват постепенно и че биват удържани от украинските елементи.
  Зачестяват рецензиите към Зеленски
Не може да се скрие, че нараства недоволството от протичащото се на фронта. Журналистът и критик на Зеленски Юрий Бутусов упреква управлението на армията, че дълго време е омаловажавало неприятните вести, приспивайки хората с подправено възприятие за сигурност.
Той има информация за това, че командири, които рапортуват за действителното положение на бойното поле, биват уволнявани. Затова някои командири въобще не рапортуват. " Имаше и доста оптимистични отчети, които не отразяваха същинската обстановка ", споделя той. Необходимо е да се обясни каква е повода за това - дали се дължи на неведение, на това, че подчинените съзнателно крият истината, или пък вършат неверни заключения.
За грешките в стратегическото обмисляне е отговорно управлението, показва Бутусов. Става въпрос за такива неточности, които бойците не всеки път са в положение да поправят, прецизира той и прибавя, че към този момент и на бойното поле се чуват рецензии към управлението на армията и персонално към президента Володимир Зеленски, който е и висш главнокомандващ на страната.
Роман Погорили не желае да разяснява дали украинските военни позволяват и стратегически неточности. Вместо това избира да приказва за острата потребност от оръжия и запаси. " Виждаме доколко е оборудван врагът. За да го спрем се нуждаем от огнева мощност - би трябвало да можем да смъкваме самолети и да стопираме съветския обстрел. Ситуацията се трансформира, руснаците напредват от ден на ден ", споделя съоснователят на Deep State Map, представен от АРД.
  В очакване на обещаните оръжия
В Украйна е все по-напрегнато, а апелите за помощ от чужбина стават все по-силни. Преди броени дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Киев, увери: " Работим интензивно, с цел да отговорим на неотложните потребности на Украйна. Наша отговорност е да подсигуряваме, че обещанията ще бъдат изпълнени и че оръжията и боеприпасите ще бъдат доставени допустимо най-бързо ".
Всъщност през последните дни от ден на ден страни декларират подготвеност да доставят още повече оръжия на Украйна. Във вторник да вземем за пример Германия даде обещание да достави още 10 бронетранспортьора " Мардер ". Латвия също разгласи нов пакет от помощи, предопределен за подсилване на противовъздушната защита на Украйна. Новините от фронта от последните няколко дни демонстрират, че няма никакво време за губене.

" Очаква се нова огромна съветска атака "
В петък, 3 май, Володимир Зеленски съобщи, че Русия има намерение да разшири настъплението си и че Киев и неговите съдружници би трябвало да осуетят тези проекти. По думите му Украйна е изправена пред нов стадий на войната.
Малко преди този момент и заместник-началникът на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата Вадим Скибицки сподели в изявление за The Economist, че Киев чака огромна атака на съветските сили на фронта през идващите месеци. Според неговите прогнози съветската войска ще премине в нахлуване на изток още през май, след което ще стартира да струпва сили в Харковска и Сумска област. По думите му скоро Часов Яр, един от главните опорни пунктове на ВСУ в Донецка област, ще бъде съществено нападнат.
Скибицки означи, че сега Русия разполага с общо 514 000 души в сухопътните войски и възнамерява да усили броя на персоналния състав посредством привличане на резервисти. На собствен ред украинската войска страда от кадрови апетит и липса на оръжие. " Ще минат седмици, преди американската помощ да доближи до фронтовата линия. Тя надали ще може да се съпостави с съветските ресурси от снаряди или да обезпечи ефикасна отбрана против съветските нетехнологични и разрушителни управляеми авиационни бомби ", споделя Вадим Скибицки.
Освен това Киев чака Москва да ускори дезинформационната акция вътре в Украйна, целяща да подкопае украинската готовност и политическата легитимност на Володимир Зеленски, показва още той.
Според Скибицки Украйна няма да успее да завоюва войната с Руската федерация единствено на бойното поле, даже в случай че украинците съумеят да изтласкат съветските войски до границите. " Това няма да постави завършек на войната. Такива войни могат да приключат единствено със съглашения. " Според военачалник смислени договаряния ще стартират едвам през втората половина на 2025, когато военният индустриален капацитет на Русия ще бъде доста понижен заради дефицит на материали и инженери.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР