Банковите сметки, както и всички транзакции, на руски и беларуски

...
Банковите сметки, както и всички транзакции, на руски и беларуски
Коментари Харесай

ЕЦБ иска банковите сметки на руски и беларуски граждани в ЕС да бъдат следени

Банковите сметки, както и всички транзакции, на съветски и беларуски жители в Европейския съюз (ЕС) ще бъдат следени и проверявани от банките в блока, настояват източници на Reuters. Това се случва, откакто от Европейската централна банка (ЕЦБ) са поискали нараснало внимание от следените от нея банки, с цел да се предотврати налагането на санкции, при положение, че някоя банка, без да знае е помогнала за заобикаляне на глобите, които Западът наложи на Русия след навлизането й в Украйна.

ЕЦБ ревизира дали банките подхващат нужните ограничения, с цел да се придържат към глобите, в това число във връзка с транзакциите и връзките с клиенти, само че не е издала никакви насоки отвън разпоредбите на Европейски Съюз, сподели представител на висшата финансова институция.

Докато засегнатите банки не би трябвало да стопират преводите, първите три източника са споделили, че би трябвало да създадат спомагателни инспекции, с цел да открият от кое място идват парите и защо са предопределени. Надзорниците също по този начин са декларирали на банките, че би трябвало да внимават в допълнение с молбите за заем от руснаци или беларуси. Според различен от източниците на Reuters нищо не пречи на банките да отпускат заеми на одобрени съветски клиенти, които не са директна цел на глобите.

Инструкциите на ЕЦБ значат, че десетки хиляди руснаци и беларуси, пребиваващи в Европейски Съюз, са изправени пред натоварен контрол от своите банки. Финансовите институции ще са нащрек за огромни заплащания и депозити, както и за нови заявки за заем, настояват два разнообразни източника на осведомителната организация. Санкциите, които бяха наложени против Русия, имат и изключения - при положение, че съветски жител има и поданство на страна от Европейски Съюз. Въпреки това те слагат съществени ограничавания върху достъпа на съветски жители до банкови услуги в Европейски Съюз. Едно такова е възбраната банки да одобряват депозити над 100 хиляди евро от съветски жители или юридически лица.
Реклама
Някои взаимни надзорни екипи на ЕЦБ, които включват чиновници от централната банка и националните органи, към този момент са дали указания на банките да затегнат контрола и върху жителите на Европейски Съюз, ако са родени в Русия или Беларус.

Ходът на ЕЦБ е необикновен, защото тя по принцип не би трябвало да следи за спазването на глобите от страна на европейски компании. Въпреки това от ЕЦБ са взели решението, с цел да предпазят банките във валутния съюз от евентуални санкции, ако клиент на някоя банка работи като сложено лице на глобен съветски жител или компания.

Надзорниците са уведомили засегнатите банки сред края на февруари и началото на март, като са им дали седмица за подготовка. ЕЦБ също по този начин възнамерява и одит на финансовите институции, само че към този момент не ясно по кое време ще бъде осъществен. " Първоначално ограниченията бяха ориентирани към тези с съветска народност, без значение дали са локални или нерезиденти, а по-късно бяха разширени и до беларуси ", сподели един от източниците на организацията.
Италия и Испания към този момент работят
Първите две страни, за които има информация, че към този момент следват напътствията на ЕЦБ, са Италия и Испания. Една испанска банка е сложила под наблюдаване към 8000 съветски клиенти, които не са в листата със наказания на Европейски Съюз и обитават в Испания. Всички нови заеми на руснаци, които нямат испанско поданство или краткотрайно право на престояване, са спрени и най-малко една банка няма да разреши на руснаци с непознати поданства да откриват нови сметки.
Реклама
Попитана дали кредиторите ускоряват контрола върху съветските клиенти, от Испанската централна банка са декларирали пред Reuters, че както надзорните органи, по този начин и банките " правят нужния надзор за оценка на обстановката и вероятните съществуващи опасности ".

Италианските банки също следят всички сметки над 100 хиляди евро на съветски клиенти, даже в случай че те живеят в Европейски Съюз и не са в листата със наказания, сподели различен източник, осведомен със обстановката.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР