Очакванията ни са оптимистични – да има ръст в туризма

...
Очакванията ни са оптимистични – да има ръст в туризма
Коментари Харесай

Евтим Милошев: Липсата на кадри по морето кара бизнеса да обещае поне 20% по-високи заплати

Очакванията ни са оптимистични – да има растеж в туризма към десетина %, а съгласно оптимистични прогнози и над 10 %, което би било фантастично. Това сподели служебният министър на туризма в изявление за БНР.

„ От началото на годината, за първите три месеца, съгласно данни на Европейката туристическа комисия България е на второ място по възобновяване по отношение на 2019 година. Това е доста добър индикатор, сподели той. 

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 година България е в челото по растеж на туристи в Европа по отношение на 2019 година  – растеж от 39% по отношение на първите три месеца на 2019 година, съобщиха през вчерашния ден от министерството. 

По думите на министъра оптимизъм дава и времето при започване на май, когато се събраха празниците – 1 май, Великден и Гергьовден, което от позиция на бранша е било добър интервал.

Близо 80 000 туристически регистрации е имало за този интервал, което е доста добър старт за сезона, уточни. 

Той означи, че в проведения туризъм всичко доста авансово се прави и промени в графиците, съобразени с времето, не са добре, защото големият поток непознати туристи, които ще дойдат, са проведени още напролет, а огромните записвания почват още през предходната година. 

„ Ако ни се падне мъчно начало от позиция на времето, а след края на сезона имаме бонус слънчеви месеци, това не е доста добре за проведения туризъм, добави министърът. 

От думите на стана известно, че се търси тълкувателно решение, тъй че 9% Данък добавена стойност за туроператорите, чието деяние изтича през юли, да може да се ползва най-малко в границите на този сезон.

Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме да сложим този въпрос на полемика, ще създадем нашите приходи, най-много към Министерството на финансите, дали може да се пояснява почналото правно отношение като данъчно събитие, което е настъпило при условия с 9 % и в случай че това се случи, това би било огромен жест към работодателите и към бранша, уточни служебният министър на туризма.  

По думите на министъра неналичието на фрагменти принуждава работодателите да обещаят най-малко с 20% по-високо възнаграждение спрямо предишното лято. Той прикани Външно министерство да командирова в допълнение чиновници в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват доста претенденти за работа в нашия туризъм. Става дума за Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

В момента поръчките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите на министъра работодателите чакат тези чиновници. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР