Банковата криза след колапса на Silicon Valley Bank и Signature

...
Банковата криза след колапса на Silicon Valley Bank и Signature
Коментари Харесай

Директорът на JPMorgan: Високите лихвени проценти ще останат по-дълго време

Банковата рецесия след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank покачва вероятността от криза в Съединени американски щати.

Това съобщи пред CNN основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън в първото си изявление след разтърсването на SVB.

Според Даймън, над стопанската система надвисват буреносни облаци. Сегашният режим на стягане на ограниченията на Федералния запас, плюс по-високата инфлация и войната в Украйна са най-големите опасности.

Финансистът не се ангажира с прогнози дали тази година ще банкрутират още банки, само че отбелязва, че сегашната обстановка няма нищо общо с финансовата рецесия от 2008 година " Това не е нищо сходно. И американската общност не трябва да мисли по този начин. ", безапелационен е той.

" Провалът е естествен. Просто не желаеме да се получава резултат на доминото. ", добавя Даймън.

Той предизвестява, че и районните банки, и американските консуматори би трябвало " да бъдат готови за по-високи лихвени проценти за по-дълго време. "

Законодателите стават все по-неспокойни по отношение на повишението на тавана на дълга - самоналожената граница на заемите от 31,38 трлн. $, която те доближиха през януари. Същевременно, договарянията сред републиканците от Камарата на представителите и Белия дом остават в застой, отбелязва CNN.

Даймън, който работи в тясно съдействие с Белия дом и Конгреса по разнообразни стопански проблеми, съобщи, че под негово управление няма да има банкрут. " Не и до момента в който съм жив. Ние ще продължим да се борим с този проблем ", съобщи той.

Уверен е, че Конгресът ще реализира решение за тавана на дълга през идващите няколко месеца, само че това не значи, че няма да има избрани разтърсвания в стопанската система, счита финансистът.

Даймън е някогашен член на бизнес съвета на Доналд Тръмп и въпреки да не счита, че обвиняванията, пред които е изправен някогашният президент тази седмица, ще повлияят на стопанската система, има вяра, че Тръмп е въвел някои положителни стопански политики.

" Мисля, че данъчната промяна в действителност върна един трилион $ в Америка. Цветнокожата общественост имаше най-ниското равнище на безработица в историята през последната му година, тъй като той разви стопанската система. "

Даймън разяснява и различен евентуален претендент за президент на Републиканската партия през 2024 година - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Миналата година Флорида одобри закон, който лимитира разискването на ЛГБТК въпроси в учебните заведения на щата - законопроект, който съперниците назовават " Не казвай гей ".

" Ние поддържаме ЛГБТ общността интензивно ", съобщи Даймън и удостовери, че ще продължи да го прави макар дейностите на губернатора ДеСантис.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР