* БАН вади речник на новите думи, трябва да се

...
* БАН вади речник на новите думи, трябва да се
Коментари Харесай

Дядо, ще ме съпортнеш ли за ивент

* Българска академия на науките вади речник на новите думи, би трябвало да се появят най-малко на три места * Смути, селфи и фалшив са измежду неологизмите, " даунлаудвам " и " разфрендвам влязоха в езика ни от обществените мрежи

" Дядо, ще ме съпортнеш ли с 10 лв., че с един френд отиваме на ивент ". Ако дядо е на напреднала възраст, ще му е прекомерно мъчно да разбере защо става дума.
По тази причина Институтът за българския език към Българска академия на науките залага на речник на новите думи, който се обновява непрекъснато. Последният, излязъл на хартия, е през 2010 година. Но най-новите промени са отпреди година.
Така думата фалшив най-накрая стана част от българския речник . Е, най-малко от този на неологизмите, който се създава от Българска академия на науките. В него от време на време се прибавят нови думи, които са се появили в последните години в езика ни. А някои от тях се появяват и по-късно още веднъж изчезват. Един от образците са " люспи " и " мравки ", които се завъртяха по времето на разпада на Съюз на демократичните сили. Тогава думата " отлюспен " означаваше обособен от политическата партия. Тя влезе в речника на неологизмите с ново значение, само че в последно време е в забвение.

Вместо това все по-често в речника влизат думи, които са с британски корени, само че към тях се показват български представки и наставки. Някои от тях са " Даунлаудвам ", или " Разфрендвам ", които се употребяват главно в обществените мрежи. 

Според проф. Сия Колковска , която създава речника на Българска академия на науките, типични са и думи като " номофобия ", т.е. боязън да не останеш без мобилен телефон , което в последно време е типично освен за тийнеджъри. Нова дума в рачника е и " смути ", т.е. забъркването на пиво от мляко и други хранителни съставки.

Гл. ас. Велина Самурова от Българска академия на науките пък споделя, че се е появила нова дума, наречена слактивист - т.е. човек, който поддържа избрани действия единствено в обществените мрежи, само че не и в действителния живот . Новост съгласно нея е и комбинацията на комплицирани думи, идващи от британски и български, като най-често се употребява " смарт " - смартчасовник, смартгривна или смартпералня. Все по-често се употребяват и британски думи, които се комбинират с български представки и наставки - да вземем за пример " съпортна " или " даунлоудна " .

Интересна нова дума е кейпоп , която за възрастните е неразбираема, само че децата познават добре, защото е обвързвана с корейската попмузика. След " Гангнам стайл " нейното слушане се трансформира в всеобщо събитие и по-този метод се появи и явлението кейпопър. По същата прилика се е явило и ютюбър, блогър и влогър , като първото значи човек, който основава личен блог, а второто - подобен, който основава видеа. За да влезе една нова дума в речника, тя би трябвало да се е появила в най-малко три източника - без значение дали става дума за книги, обществени мрежи или медии. Поради това чиновниците на Българска академия на науките наблюдават както уеб страниците, по този начин и интернет. 
Клекшопът отиде в историята
Част от родените при започване на демокрацията думи за малко се появиха в речниците и отидоха в историята. Една от тях бе " клекшоп " - магазинчетата, открити в изби, където човек трябваше да прикляка, с цел да си купи цигари или бутилка безалкохолно. Идва от приклякане и от британската дума за магазин. Думата бе включена още преди време в речниците, само че с течение на времето изгуби приложимост. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР