Българското представителство на Европейската прокуратура изпитва сериозни проблеми, а масовото

...
Българското представителство на Европейската прокуратура изпитва сериозни проблеми, а масовото
Коментари Харесай

ПАНДЕМИЯ: Българските прокурори бягат от Кьовеши, връщат се при Иван Гешев

Българското посланичество на Европейската прокуратура изпитва съществени проблеми, а всеобщото овакантяване на делегирани прокурори, деловодители и прокурорски помощници към този момент наподобява на пандемия и слага въпроси за метода, по който се управлява институцията.

По информация на Mediapool до този миг двама от деветимата назначени европейски делегирани прокурори са напуснали. Съвсем скоро се чака да напусне и трети, а по-късно през годината и още хора.

Първата оставка на европрокурор пристигна в средата на януари. Подаде я Бойко Калфин, който ще отиде на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той завоюва състезанието за висш прокурор предходната година, само че имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура, като мястото му в българската се пази. Той избра да напусне незабавно и да отиде при Иван Гешев.

В края на предходната седмица оставката си е подала Елена Попова. Преди да стане европрокурор, тя беше арбитър в спецсъда, а в този момент отново се връща да работи като арбитър.

Европрокурорът Ивайло Илиев се пробва да завоюва пост в Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроджъст), което може да се случи напълно скоро.

По неофициална информация съвсем всички останали настоящи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в състезания за покачване с желание да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

Делегирани прокурори описват импровизирано за неприятна работна атмосфера и неналичието на правила за работа. Официално напускащите показват желанието си да продължат на друго място.

В четвъртък, 16 февруари, четири от петте деловодителки в българския офис на Европейската прокуратура са напуснали институцията. Те са подали сигнал персонално до Лаура Кьовеши, в който разказват токсичната работна среда в институцията. По неофициална информация българският офис на Европрокуратурата няма правила за систематизиране на делата, няма правила и за организация на деловодството.

Двама от петимата прокурорски помощници са напуснали. Оостанали трима, които са са близки на неслучайни хора в юридическата общественост. Двама са деца на професори по право в Софийския университет, а един е брат на някогашен член на Висшия правосъден съвет.

Работещи в институцията свидетелстват за напрежението сред прокурори, чиновници и управление.

Неприятностите в офиса на Кьовеши в София работят в интерес на Иван Гешев. През предходната година в обединението, подкрепяща кабинета „ Петков “, имаше хрумвания за основаване на законодателство за заобикаляне на българската прокуратура през КПКОНПИ и Европейската прокуратура.

Кьовеши изследва случая

В коментар за Mediapool кабинетът на Лаура Кьовеши сподели, че оставките са от персонален темперамент и няма да бъдат коментирани за момента. Ръководството на Европейската прокуратура „ деликатно изследва въпроса “ за протичащото се в България.

Реклама

Годишният отчет за работата на институцията ще бъде оповестен в първите дни на март и ще съдържа оперативни резултати за всички страни, в това число и за България. След това ще има реакция на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Българското управление

Българският представител в колегията на Европейската прокуратура е някогашната съдийка Теодора Георгиева, която бе излъчена след извършен от Министерството на правораздаването конкурс през лятото на 2019 година. Тогава правосъден министър бе Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Заместник на прокурор Теодора Георгиева на място в България е прокурор Димитър Беличев. Преди да бъде определена за европейски прокурор, Георгиева беше административен арбитър в София, а преди този момент е имала стаж в Софийска районна и окръжна прокуратура. Тя е омъжена за Васил Георгиев, който бе заместник-министър на външните работи в кабинета „ Петков “ от квотата на Има Такъв Народ. Преди това Георгиев е бил комерсиално аташе в Турция, а по-късно е бил шеф в компании от мрежата на „ Приста ойл “ на братя Бобокови.

Преди няколко месеца служебното държавно управление обезпечи нова постройка за европейските делегирани прокурори в България, само че няма никаква интензивност по асимилиране на парцела. В края на ноември Висшият правосъден съвет назначи и трима нови делегирани европрокурори, само че те към момента не са встъпили в служба, което зависи от централата в Люксембург.

До този миг българските делегирани прокурори са постигнали единствено една условна присъда против някогашен чиновник на Държавен фонд „ Земеделие “. Самата присъдата е резултат на утвърдено от съда съглашение. За близо две години работа, в съда са вкарани за разглеждане едвам няколко каузи, а близо 150 към момента се проверяват.

Неясна остава ориста на изпратените от КПКОНПИ папки за нередностите в публичните поръчки за възобновяване на градския превоз във Варна, Стара Загора и Враца. И в трите случая става дума за общини на ГЕРБ, а антикорупционната комисия анонсира осъществени нарушавания по поръчки за близо 200 милиона лв., които са финансирани с пари на Европейски Съюз.

Зачената с проблеми

Подборът на делегираните прокурори още първоначално не потегли безпрепятствено. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура утвърди единствено 4 от десетимата номинирани от Висшия правосъден съвет, което провокира сериозен отзив в България. Посочените от Висш съдебен съвет претенденти бяха сметнати за несъответствуващи.

Едва при втората процедура делегираните европейски прокурори станаха петима. Третата процедура се провали поради липса на претенденти. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската гилдия утвърди единствено трима от нужни петима. После европрокурорите станаха общо деветима при петия конкурс на Висш съдебен съвет.

При шестия бяха определени още трима, само че към момента не са назначени от Люксембург. За сметка на това към този момент утвърдените започнаха всеобщо да напущат. Първоначално за България беше планувано назначението на 10 европейски делегирани прокурори, само че предишното лято Кьовеши настоя за увеличението ѝ на 15 поради сериозното натоварване. Предвид протичащото се в София, тази квота очевидно дълго време ще стои незапълнена.

При  тази липса на интерес от прокурорите и проблемите в офиса на Кьовеши има действителен риск Европейската прокуратура в България да се провали на фона на огромните упования.

В случая Лаура Кьовеши и прокурорската гилдия в Люксембург няма по какъв начин да носи отговорност за подбора на фрагментите в България, тъй като те са излъчени от българските институции.

Проблемът е във опциите на управлението на Европейската прокуратура да взема решение проблемите със своите делегирани прокурори в другите страни членки.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР