Българското дружество "Доверие Обединен холдинг" с председател на надзорния съвет

...
Българското дружество "Доверие Обединен холдинг" с председател на надзорния съвет
Коментари Харесай

Доверие обединен холдинг взе банка №2 в Молдова

Българското сдружение "Доверие Обединен холдинг " с ръководител на надзорния съвет Радосвет Радев е получило позволение от управляващите в Молдова да придобие повече от половината от капитала на втората по величина банка в страната - Moldindconbank. Нашата компания ще владее дял от 64% от нея. След договорката банката ще се трансформира в третата огромна финансова институция в Молдова, продадена на задграничен вложител.

Това е част от влязлата в деяние тактика за "изчистване " на банковата система в страната, за която упорстваха Международният валутен фонд (МВФ) и други кредитори. Тези дейности пристигнаха след скандал за 1 милиарда щ. $, който раздруса молдовската стопанска система.

Сделката с "Доверие Обединен холдинг " ще помогне на управляващите в Кишинев да отговорят на изискванията в програмата на МВФ, която включва гарантирането на по-голяма бистрота във връзка с собствеността на банките.

От Централната банка на Молдова са показали желанието на евентуалния вложител като опция за дълготрайно развиване на Moldindconbank, в това число и за повишение на конкурентоспособността й и качеството на предлаганите услуги на клиентите.

Това не е първият случай, в който "Доверие Обединен холдинг " демонстрира интерес към структури на молдовския пазар. През 2017 година българското сдружение направи стъпки за придобиването на над 50% от капитала на друга банка в страната - B.C. Victoriabank, само че след това се отхвърли от договорката.

"Доверие Обединен холдинг " АД е едно от най-големите холдингови сдружения в България, учреден през 1996 година като приватизационен фонд с портфейл от участия в над 20 предприятия от разнообразни браншове на стопанската система. То е обществено сдружение, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Акционерите му са към 148 000 български и задгранични физически и юридически лица. Интерес към акциите на сдружението демонстрират вложители от Холандия, Австрия, Германия, Гърция, Съединени американски щати и други страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР