Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната

...
Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната
Коментари Харесай

Антарктическите изследвания са все по-важни за климатичните промени, убеден Радев

" Българските учени, подкрепени от страната, осъзнаха още преди десетилетия голямата значимост на Антарктида ". Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към членовете на 26-ата българска антарктическа експедиция , дни преди откривателите да заминат за българската изследователска база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън .

Държавният глава поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж и отдаденост на тържествена гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Той връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев . Базата ни е учредена още през 1988 година, а от 1993 година имаме Български антарктически институт, напомни президентът.

 Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида
Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида

Първата група отпътува единствено след седмица

" Днес тези научни проучвания са все по-важни за откриване на тайните и на огромния капацитет на ледения континент и на тревожните промени в климата ", уточни в словото си президентът.

Румен Радев акцентира, че България дава своя принос в опазването на бъдещето на планетата, като научната стратегия на българските полярници през тази година включва проучвания на измененията в морското ниво, за замръзналата почва, геоложки и сеизмични проучвания.

Държавният глава поздрави Българския антарктически институт за организацията и подготовката на тези проучвания и на експедициите. Той ги приветства за това, че поддържат и обновяват базата с нови уреди - фотоволтаични панели и генератор, както и за тяхната сполучлива интернационална активност . Нашите атлантици си партнират с страни като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина .

 Испански моряци помогнаха на наши полярници да доближат до транспортен съд след снежна стихия
Испански моряци помогнаха на наши полярници да доближат до транспортен съд след снежна стихия

Корабът ще води групата

" Това е бъдещето, никоя страна към този момент сама не може да провежда проучвания от подобен мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава, да се развива и да се интегрира в международните проучвания ", уточни президентът Радев.

" Огромна чест за нас е да получим българския трибагреник от президента ", съобщи в отговор проф. Христо Пимпирев, който напомни, че тази традиция датира още от 1993 година, от времето на първия демократично определен президент доктор Желю Желев .

" Огромно обвързване е да работим като българи в тази дребна част от България на 13 000 км от тук , в селището ни, където всеки чужденец, който пристигна, се усеща като в България ", сподели още проф. Пимпирев.

Той предложения президента Радев да посети българската антарктическа база и да се запознае на място с работата на учените ни, защото от дванадесет години български президент не е посещавал полярниците ни .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР