Сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланика на ОАЕ

...
Сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланика на ОАЕ
Коментари Харесай

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

Сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланика на ОАЕ в Организация на обединените нации Мохамед Абушахаб в Ню Йорк във вторник, с цел да обсъдят идната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации  и всички аспекти на евентуалното приемане на наложения документ, оповестява ТАНЮГ.

Вучич осведоми посланика, че приемането на резолюцията ще докара до ново напрежение, дълбоки разделения и наново отваряне на остарели рани в района, както и в доста страни по света.

" В този смисъл повторих, че ОАЕ, като страна, твърдо ангажирана с насърчаването на мира, помиряването и свързаността, съставлява образец за дипломатическо здравомислие, от което всички имаме потребност през днешния ден повече от всеки път ", написа Вучич в Instagram.

Вучич уточни рисковия казус и претекстовете зад резолюцията , както и скрити цели, които не са ориентирани към възпоменание на жертвите, а към оказване на напън върху Сърбия по други нерешени въпроси.

" Специално означих, че Сърбия, за разлика от други страни, взели участие в споровете в някогашна Югославия, постоянно е показвала откровено почитание към всички жертви, дружно с подготвеност да се изправи пред историческите събития с оглед основаване на здрави основи за помиряване и съдействие като както и запазването на мъчно постигнатия мир в района ", написа Вучич.

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич сподели във вторник, че западните сили оказват напън върху страните , които биха могли да поддържат проекторезолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации за Сребреница и означи, че макар че резултатът от гласуването на документа няма да бъде удобен за Сърбия, западните страни няма да бъдат удовлетворени или тъй като чакаха болшинство от две трети.

Пред телевизия Pink Дачич призна, че обстановката е много сложна.

" Разговарях персонално със 73-ма външни министри. Говорих и с починалия ирански министър. Ситуацията обаче се трансформира всеки ден. Те към този момент имат нов външен министър и той в този момент е в спомагателни съвещания ", сподели Дачич.

Той сподели, че доста страни ще се въздържат при гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации, само че че съгласно разпоредбите се броят единствено гласовете за и срещу.
 Организация на обединените нации отсрочва сесията за Сребреница
Организация на обединените нации отсрочва сесията за Сребреница

Според Сърбия, това е триумф

Припомняме, че сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която на 2 май трябваше да се организира гласуването на препоръчаната резолюция за Сребреница, беше отсрочена. За Сърбия, след дипломатическата задача в Ню Йорк, това бе забележителен триумф.

Резултатът от гласуването на Резолюцията за геноцида в Сребреница съгласно всички прогнози беше съвсем сигурен. Новината, че следва приемането на документа, заяви по-рано посланикът на Босна и Херцеговина в Организация на обединените нации.

" Изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, в случай че страните членки на Организация на обединените нации имат други оферти. Общото заседание сигурно ще се организира след 6 май. Мисията на Босна и Херцеговина също взе присъединяване в това решение. Ние желаеме да дадем повече време на всички да се срещнат с действителните обстоятелства, както и на всички, които може би са срещу в този момент, да дадат своите оферти ", сподели посланикът на БиХ в Организация на обединените нации Златко Лагумджия.

Повече гласове " срещу " и " въздържали се " от тези, които биха дали своят вот " за ", беше задачата на дипломатическата активност на делегацията на Сърбия в Ню Йорк, макар че въздържалите се не се броят.

Напрежението, съпътстващо резолюцията, стартира, откакто посланикът на БиХ в Организация на обединените нации надвиши пълномощията си, като инициира самодейността за нейното приемане, съгласно Белград.

Той не се съветва с тричленното председателство, в което нормално няма единодушие по въпроса, тъй че сръбският член на председателството Желка Цвянович желае освобождението на Златко Лагумджия да бъде включено в дневния ред на идващото съвещание на този орган.
 Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница
Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се оповестиха срещу резолюция за геноцида

Цвиянович има възбрана за влизане в Съединени американски щати заради наказания , наложени за нарушение на Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на войната в Босна през 1995 година, и не може да участва на сесията.

Германия и Руанда започнаха договаряния по отношение на резолюция за геноцида в Сребреница. В правенето на текста са взели участие още Съединени американски щати, Албания, Финландия, Нова Зеландия, Турция и други страни. Призовава се 11 юли да бъде формален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

Геноцидът в Сребреница от 1995 година би трябвало да бъде наказан в международен мащаб, поддръжката за жертвите би трябвало да бъде изразена. Отричането му и възхвалата на военнопрестъпниците да бъдат неразрешени, с цел да се предотвратят бъдещи сходни нещастия. Това обявиха предишния петък двама членове на тристранното президентство на Босна и Херцеговина на сесия на Организация на обединените нации. Денис Бечирович и Желко Комшич от председателството на Босна направиха забележките дружно с Азир Османович, оживял от Сребреница, в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

ще стартира развой на самостоятелност от Босна и Херцеговина. Това съобщи националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик.

Геноцидът в Сребреница не се е случил, а в случай че се е случил, няма потребност непрекъснато да повдигаме тази тематика. Присъдите на съдилищата се отнасят до персони, а не до хората, сподели Додик. Геноцидът е небивалица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, макар че ни петнят. Те желаят да създадат Сребреница синоним на геноцид, а към момента не се знае какъв брой хора в действителност са починали, сподели той.

Вучич разгласи, че ако Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията за геноцида в Сребреница , Сърбия ще кандидатства за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации същия ден.
 Вучич: Сърбия решена да се бори до последно против резолюцията за Сребреница
Вучич: Сърбия решена да се бори до последно против резолюцията за Сребреница

Ако бъде признат документът, Белград кандидатства за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Вучич е уверен, че в случай че внесе неговата кандидатура, Сърбия " безапелационно ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа ", които са оповестили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Той разгласи, че при положение на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац , Кралево, Яжинци и Ясеновац, само че няма да загатва кой стои зад нея.

Международният углавен съд за някогашна Югославия откри в поредност от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница е геноцид.

През 2007 година Международният съд удостовери такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е съумяла да предотврати осъществяването на геноцида.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР