Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава

...
Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава
Коментари Харесай

Тревожно! Закъсваме с изплащането на кредитите

Българските консуматори от ден на ден се затрудняват финансово и се усилва броя на тези, които не съумяват да върнат заемите си към банките в точния момент, оповестиха от Асоциацията за отбрана на потребителите.

От асоциацията допълват, че допреди година неточните платци с заеми са били 48 % от хората, дадени на колектори, в този момент техният дял към този момент е 54 %. Това демонстрира разбор на Асоциацията на колекторските организации в България за първата половина на тази година. В същото време, намаляването на лихвите по заемите е довело до взрив на търсенето на заеми, демонстрират данните на Българска народна банка.

През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лв. и доближават рекордната сума от 10.2 милиарда лв.. Потребителите попадат в редица клопки, които вършат мъчно обслужването на заемите им. Те са свързани най-много с прекомерно огромните размери на взиманите заеми и с прибягването до бързи заеми. До компликации с заплащането в период от ден на ден се стига и при покриване на вноските по кредитната ни карта. Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да заплащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за повдигане на лихвените равнища би могло да сложи доста от тях в неспособност да покрият отговорностите си отсега нататък, показаха от АЗП.

Най-сериозен обаче е рискът при ипотечните заеми. За да покрият 100% от новозакупеното си жилище, доста хора теглят жилищен и потребителски заем по едно и също време. В момента в София междинният потребителски заем е 17 000 лв., а в по-малките градове – сред 9000 и 12 000. За жилище междинният заем в София е 120 000 лева, а в провинцията – сред 50 000 и 90 000.

Най-бързо пораства броят на хората, които задлъжняват поради разнообразни телекомуникационни артикули - телефони, таблети и други Техният брой измежду настояванията за просрочени отговорности е скочил 2.5 пъти - до 15 на 100 на фона на 6 на 100 година по-рано.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР