Влизането на България в еврозоната е почти сигурно. Според експерти

...
Влизането на България в еврозоната е почти сигурно. Според експерти
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли наистина всичко двойно, когато приемем еврото...

Влизането на България в еврозоната е съвсем несъмнено. Според специалисти в случай че това не се случи допустимо най-скоро, страната ни няма да успее да излезе от финансовата и икономическа рецесия, в която е сега.

Това, което знаем досега е, че след въвеждането на еврото като валута при нас, до 30 дни цените на продуктите ще бъдат изложени и в двете валути - лв. и евро, а обмяната ще бъде по курс от 1.95583 за 1 евро.

Едно от главните терзания е, че с приемането на еврото цените ще се усилят по две и в случай че до момента един самун е коствал 1 лев, то с въвеждането на единната валута, цената му ще стане 1 евро. Цените на стоките и услугите в България зависят най-много от търсенето и предлагането, а в някои браншове, където на пазара съществува механически монопол, като топлоснабдяване, газоснабдяване и водоснабдяване, и от държавната политика в лицето на Комисия за енергийно и водно контролиране.

Опитът до момента демонстрира, че спомагателната инфлация в годината, която дадена страна вкара еврото е към 0,3%. Важно е страната да има съответен механизъм за надзор, тъй че да не се позволява далавера. А и в случай че търговците можеха просто да покачат цените двойно, нищо не им пречи да го създадат и в този момент. За задачата не е належащо левът да бъде заместен от еврото.

Финансовото министерство към този момент разгласява идея на законопроект за въвеждането на еврото у нас. Там е записано, че преобразуването на цените ще се реализира по закрепения курс от 1,95883 лв. за 1 евро, а закръгляването  ще е съгласно математическия принцип. Пенсии и заплати ще се закръгляват в интерес на получателя. 

Комисията за отбрана на потребителите ще следи за вярното превръщане на цените. Очаква се да няма корист и притежателите на магазини да не афишират цени по-високи от тези след преобразуването.

През първата половина от годината обмяната на еврото ще бъде безвъзмездна и ще може да се прави в Българска национална банка. Ще стартираме да теглим пари от банкоматите в евро, а в интервала на двойното обращение от магазините ще са задължени да връщат ресто също в евро.

" Това е методът европейските банкови институции да влязат в българското стопанство и да осигурим 2-3 пъти по-ниски лихвени проценти на капиталовите заеми, които ще отворят новите работни места. Така на база на нови работни места и на нови благоприятни условия в бюджета, да осигурим част от фонд работна заплата в държавните институции и от там към този момент да се види по какъв начин най-добре да се контролира пенсионнната система, опазването на здравето и така нататък ", добави икономистът Кольо Парамов.

Един от проблемите, пред които би трябвало да се изправи държавното управление преди въвеждането на еврото като съществена валута е огромната вълна на неодобрение от страна на обществото. Очаква се тази година да се организира подписка референдум, която е срещу въвеждането на еврото. Тя е основана от Инициативен комитет и е подкрепена от партия " Възраждане “.

За да получи публичност в Народното събрание, той би трябвало да получи над 400 хиляди подписа, като от партията считат, че това е постижимо, написа businessnovinite.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР