Контролът върху фирмите за бързи заеми трябва да бъде сериозен,

...
Контролът върху фирмите за бързи заеми трябва да бъде сериозен,
Коментари Харесай

Очите на четири: Бързите кредити се целят в уязвими групи по...

Контролът върху компаниите за бързи заеми би трябвало да бъде сериозен, тъй като те дават услуга, която от една страна е доста известна, а от друга – измежду доста огромна част от обществото има незадоволително познания и схващане за нейната специфичност. Освен това, продуктът се употребява главно от уязвими групи консуматори – хора, които незабавно и наложително се нуждаят от средства, не дават отговор на по-високите условия на банките или към този момент имат необслужвани заеми и неприятно ЦКР. Тези хора мъчно могат да се защитят сами.  

Това сподели в студиото на bTV радио Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „ Ние, потребителите “. 

„ Когато човек стига до бърз заем, нормално неговото финансово състояние не е розово. Затова има и обстановки, при които след изтеглен заем и неспособност да бъдат правени вноските, се тегли идващ за погасяването на първия и посрещането на идващите така или другояче неотложни разноски. Така значително хора влизат в дългова серпантина, от която излизането е доста мъчно “, разяснява тя.

Експертът уточни, че макар по-неизгодните условия на компаниите за бързи заеми, ползата към този вид заеми пораства. Руменова цитира резултатите от разбор на една от най-големите организации за пазарни изследвания у нас, съгласно които 12% от интервюираните са купили дарове за празниците на заем и означи, че това е доста повече по отношение на предходния интервал, когато са били единствено 3%.

„ Безлихвен, не значи безвъзмезден заем, тъй като може да няма лихви или те да са доста дребни, само че това да е за сметка на въвеждането на разнообразни такси. Например, такса за превод по банка или за внасяне на каса – те са част от заплатената цена за заема, сподели Габриела Руменова в отговор на въпрос на водещата Надежда Василева има ли безлихвени заеми, каквито ни дават обещание в рекламите. 

Срещат се и нелоялни практики. „ При подаването на заявката за разпределяне на заем, не са попълнени част от реквизитите (в нарушаване на закона). Непопълненият атрибут може да е размерът на отпусканата сума. Ако подпишем и предадем на кредитора този полупопълнен формуляр, оставяме в неговите ръце опцията той да попълни изчезналите реквизити в наше неявяване и без нашето удостоверение. Може да постави по-голяма сума за разпределяне. Оттам следва по-висок размер на вноските “, даде образец Габриела Руменова. И добави: „ Когато избираме заем, размерът на вноските е доста значим – даже е добре да се консултираме със експерт какъв да бъде според от нашия месечен приход, с цел да не срещнем усложнение в погасяването. “ 

Руменова изясни, че компаниите за бързи заеми подлежат на регистрационен режим в Българска народна банка. Контрол върху общите условия и комерсиалните практики е на Комисията за отбрана на потребителите, а предварителната защита е от извънредно значение. „ КЗП има опцията авансово да прегледа общите условия за вероятно съществуване на неравноправни клаузи. Ако няма такива, едвам тогава да ги утвърди и те да влязат в деяние. Ако пък има, да изиска от даденото сдружение да ги в профил. В случай че то не го направи, контролният орган би трябвало да сезира способния съд с искане да ги разгласи за оскъдни “, сподели още тя.

Според нея никога не би трябвало да се доверяваме на обявите за заеми в градската среда, когато няма информация за кредитора. „ Ние не знаем кой ни предлага този заем. Много евентуално е тези лица да не желаят да ни дадат пари, а да съберат наши персонални данни, а по-късно даже самите те да изтеглят заем от наше име “ , разяснява тя и предложи постоянно да ревизираме кредитора в обществения указател на финансовите институции в България, наличен на уеб страницата на Българската национална банка. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР