Български щангист не беше стъпвал на върха на почетната стълбичка

...
Български щангист не беше стъпвал на върха на почетната стълбичка
Коментари Харесай

От супермаркета до европейския връх: Пътят на щангиста Божидар Андреев към успеха

Български щангист не беше стъпвал на върха на почетната стълбичка от европейско състезание от 2014 година насам. Това се промени с купата на Божидар Андреев в категория до 73 кг в конкуренцията в грузинския град Батуми, която бе гарнирана и с нов връх в изтласкването.
 Рекордьор! Божидар Андреев завоюва злато на европейското по повдигане на тежести
За да стигне дотук, българинът от ромски генезис минава през доста съществени тествания: безпаричие, недоразумение с Федерацията по повдигане на тежести; в един миг е и без покрив над главата си.

Андреев израства оскъдно в сливенското село Тополчане. Таланта му забелязва Пламен Братойчев. През 2011 година треньорът по щанги работи с Божидар в Сливен, изтегляйки го от селото му. Оттогава до през днешния ден надареният играч тренира в града под сините камъни.

Напрежението сред щангиста и Федерацията се заражда на Евро 2016 за мъже във Фьорде (Норвегия), когато управлението на организацията не разрешава на Братойчев да пътува с Божидар по надпревари.

Във въпросната конкуренция треньорът на националите Иван Иванов декларира за последния му опит 191 кг и той ги изтласква. Братойчев подлага на критика решението на Иванов, тъй като със 192 кг Андреев е щял да завоюва бронзов орден в изтласкването и да получи по-добро финансиране за подготовката си. Това не се случва. Божидар би трябвало да живее с 200 лв. на месец . Няма жилище в Сливен, не може и да заплаща наем, по тази причина е приютен за известно време от треньора си. Известно време Андреев работи в супермаркет, с цел да не гладува.



Сливен въпреки всичко сподели " Да " на младия Андреев. Това обаче се случва единствено два дни откакто СКВТ Сливен афишира, че има възможност щангистът да напусне града и страната, заради обстоятелството, че остава без жилище, а общината няма опция да му даде такова.

В сложния за Андреев и треньора му миг се отзовава президентът на СА Ставен Лъчезар Темелков, който безплатно дава жилище на щангиста за идващия олимпийски цикъл. Не иска Божидар да последва образеца на Бетина Темелкова, различен млад гений от Сливен, която не се схваща с Българска федерация по джудо, напусна страната и към този момент е състезателка на Израел.

Верен на родината си, Андреев отхвърля страхотна оферта от Азербайджан. Оттам го търсят през 2014 година, откакто печели олимпийската купа на Игрите за младежи в Нанджин, и му оферират $250 000. Божидар отхвърля да се състезава под флага на Азербайджан.

Всеки ден той е в залата и тренира. Но даже часове преди триумфа на Европейското състезание, е подложен пред ново тестване. Андреев почти не е мигнал, с цел да успее да премине кантара в деня на самото съревнование. 



" Свалянето на килограмите беше по-сериозна борба, в сравнение с опитите. Нощта беше дълга и тежка. Мина в размишления и събаряне на килограми. Надявам се към този момент да е схванал какво е да имаш цялостно професионално отношение. Имаше да стопи 1.5 кг. Реално не са толкоз доста, само че не му се получаваше. Беше доста отпаднал. За благополучие, се възвърне за самото съревнование ", показа Братойчев пред " България през днешния ден ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР