Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложената от финансовото

...
Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложената от финансовото
Коментари Харесай

Бизнесът се обяви против затягането на контрола върху регистрацията по ДДС

Българската стопанска камара (БСК) се разгласи срещу препоръчаната от финансовото министерство законова корекция, с която се стяга режимът за регистрация по Данък добавена стойност. Според бизнеса в опит да пресекат измамите с отбягване на регистрацията посредством официална промяна на собствеността МФ ще затрудни правилните компании. Вчера депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание гласоподаваха на първо четене промени в закона за ДДС заедно с пакета данъчни промени за 2019 година В същото време шефката на комисията Менда Стоянова даде обещание сред първо и второ четене новата наредба да се уточни.

Според новия текст, когато две или повече свързани фирми извършват една след друга еднородна активност в еднакъв търговски обект, в облагаемия оборот ще се включват приходите от всички компании, работили в обекта за последните 12 месеца. Под еднородна активност се схваща предлагането на идентични артикули и услуги, едни и същи активи, личен състав, търговски марки, снабдители, клиенти или название на обекта.

От БСК се тормозят от текста, че оборотите ще се сплотяват и когато лицата работят в съгласие и уговарят условия, разнообразни от нормалните. (В първоначалния текст, показан за обществено разискване, формулировката беше за “привидно свързани лица ”, като се имаше предвид такива, сред които съществуват стопански, организационни, фамилни или други обвързаности.) 

" Определението " лица, настоящи в съгласие "  създава извънредно необятни благоприятни условия за интерпретация и субективизъм от страна на данъчната администрация да определя дали сред съответни лица съществува обвързаност и да преценя дали те работят в съгласие ", уточни през вчерашния ден по време на разискванията в бюджетната комисия Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Според работодателската организация се въвеждат допълнителни критерии за съгласуваност, отвън посочените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който е нормативен акт от по-висок сан. Освен това се основават усложнения за дребните компании.

Експерти също разясниха, че наредбата е противоречива, тъй като може да навреди на добросъвестни търговци, които търсят да купят създаден бизнес - заведение например. От финансовото министерство показаха, че именно в бранша на ресторантьорството са необятно публикувани опитите да се избегне регистрацията по Данък добавена стойност посредством официална промяна на собствеността. " Непосредствено преди постигане на оборота от 50 000 лева притежателите на заведения скоростно трансферират фирмата и по този начин заобикалят заплащането на данъка ", разясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Тя уточни, че неналичието на формулировка за лица, които работят в съгласие, е причина актовете на Национална агенция за приходите при констатиране на тези нарушавания да падат в съда. " Независимо че комерсиалната марка, личният състав, менюто, обектите са същите, те дерегистрират старите касови апарати и инсталират нови. Има случаи на заведения с огромни обороти, които на 4 дни записват нова компания ", уточни Велкова.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова тази машинация е станала " народен спорт ". По този метод години наред съществувала известна верига сладкарници. " Ще помислим обаче за разяснения, тъй че да не затормозим дребните компании ", сподели Стоянова.

Преди година отново с ремонти в закона за Данък добавена стойност бе скъсен на 7 дни срокът за регистрация по Данък добавена стойност, като той се счита от момента на постигане на оборота от 50 000 лева. Старата наредба броеше 14 дни след привършване на месеца, в който е доближат прагът, което на процедура даваше опция компаниите да се бавят повече от месец, а за търговците по морето това съответствува с края на сезона и мнозина въобще не предприемаха регистрация по Данък добавена стойност.

ИМОТИ

БСК се опълчи и на друга промяна в закона, свързана с противопоставяне на избягването на облагане с Данък добавена стойност. Става дума за придобиване на имоти посредством прекачване на акции и дялове от сдружения. Предлага се за облагаема доставка да се смята и „ прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в сдружения, които дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху неподвижен парцел или част от него “. 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР