Българската полиция отбелязва днес, на Архангеловден, професионалния си празник.Тържествата в

...
Българската полиция отбелязва днес, на Архангеловден, професионалния си празник.Тържествата в
Коментари Харесай

Отмениха тържественото честване на празника на полицията

Българската полиция отбелязва през днешния ден, на Архангеловден, професионалния си празник.

Тържествата в днешния ден са анулирани по отношение на трагичния случай от нощес, при който беше погубен граничен служител на реда.

Честването на Архангеловден като празник на полицията стартира през 1924 година. След 1944 година отбелязването е прекъснато за десетилетия наред по време на комунистическото ръководство. Възстановено е през 1994 година по предложение на Националния полицейски профсъюз, а с решение на Министерски съвет от 29 януари 1999 година църковният празник 8 ноември е разгласен за професионален празник на чиновниците от Национална работа „ Полиция “ на Министерство на вътрешните работи.

Полицейската институция в България стартира своето битие след приемането на Търновската конституция на 16.04.1879 година

На 5 юли 1879 година с декрет №1 на Княз Александър I Батенберг се образува Министерството на вътрешните каузи като част от първото българско държавно управление след Освобождението. В по-ново време самодейността за основаване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 година. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов.

На 29 август 1924 година в доклад до министъра на вътрешните работи и националното здраве той предлага да бъде определен за патрон на полицията един от светците на Църквата с претекста, че това е „ в полза на службата, с цел да се поддържа по-добре религиозното възприятие на служителите на реда и да се управлява още по-правилно тяхното образование ”.

Министърът на вътрешните работи и националното здраве Иван Русев възприема концепцията на градоначалника и с благословението на Българския Екзарх и Софийски митрополит Стефан I, стопира вниманието си на празника отдаден на свети архангел Михаил.

Изборът на патрон на полицията се аргументира с обстоятелството, че свети архангел Михаил символизира Божието войнство, небесните сили и защитничеството, като демонстрация на геройство и хуманизъм, присъщи и на публичната активност на полицията.

Така на 21 ноември (8 ноември по нов стил) 1924 година за първи път е маркиран патронния празник на цялата полиция в Царството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР