Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис призова новоизбрания президент на Северна Македония

...
Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис призова новоизбрания президент на Северна Македония
Коментари Харесай

Мицотакис отправи предложение към новия президент на РСМ

Гръцкият министър председател Кирякос Мицотакис прикани новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова да заобикаля нови противозаконни и провокативни прояви.
Прочетете още
По време на клетвата в Народното събрание на 12-ти май Силяновска не употребява цялостното название на страната - Северна Македония, а единствено Македония. Това опонира и на Преспанското съглашение, което постави завършек на дългогодишния спор за името на страната.

Мицотакис заяви, че ратификацията на трите меморандума от Преспанското съглашение в гръцкия парламент ще стане, когато " другата страна показва поредно осъществяване на интернационалните отговорности ". 

„ Новият президент на северна Македония постъпи нелегално и направи провокативен избор. Тя наруши формалния текст от клетвата и назова страната си с по-различно име от това, което е записано в Конституцията на прилежащата страна. Тя наруши освен Преспанския контракт, само че и главния закон на родината си “, сподели Мицотакис. Според него не са били инцидентни и бързите реакции от страна ръководителя на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, от страна на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, само че и на формален Вашингтон.

„ Призоваваме новия президент да заобикаля сходни противозаконни и провокативни дейности, които изрично няма да приемем. Европейският път на Скопие изцяло зависи от откровеното за ценене на контракта. Поради тази причина управлението на Северна Македония би трябвало да проумее, че от другарството с Гърция може да има единствено изгода ", сподели още гръцкият министър председател.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР