Ден след като зрелостниците положиха първата си задължителна матура –

...
Ден след като зрелостниците положиха първата си задължителна матура –
Коментари Харесай

Кой се справи по-добре с въпрос от матурата - зрелостниците или изкуственият интелект?

Ден откакто зрелостниците поставиха първата си наложителна матура – по български език и литература – направихме опит: по какъв начин изкуственият разсъдък би се справил с най-трудното от изпита съгласно тях - 41-ви въпрос , осведоми.

Часове откакто сполучливо поставя първия си изпит на последната права в учебно заведение, за  ученичката Адрияна е време за равносметка: " Според мен беше елементарен – само че това най-вероятно се дължи на обстоятелството, че учих ужасно доста за него ", споделя тя.

На предизвикателния за всеки абитуриент финален въпрос от матурата, тя не се колебае – и написа интерпретативно съчинение . Но равносметката на учителите демонстрира, че множеството възпитаници избрали да пишат есе.

" Трябва да събереш безусловно цялата си информация – от житейския си опит, от философска позиция, от културна, от историческа, даже от еволюционна – тъй че за мен това е доста по-сложен род ", счита учителка.

Зрелостниците трябваше да работят по творбата на Христо Смирненски – „ Приказка за стълбата “. Заедно решаваме – да предизвикаме ChatGPT с интерпретативно съчинение .

В единия случай му даваме единствено тематиката, а в другия – и текста . При първия опит ChatGPT не стига надалеч. Опитваме още веднъж – като към този момент му даваме и текста на Смирненски. След секунди по-детайлният разбор, дело на изкуствения разсъдък, е към този момент факт.

Той безусловно преразказва - нещо, което ученикът не би трябвало да прави . Сравнявайки своя текст на матурата с този на ChatGPТ, Адрияна също видя основни пропуски.

" Много постоянно преповтаря дадени неща, просто за размер, което е добре ние да го заобикаляме ", споделя тя. Изводът: без разбор на класовата принадлежност на момъка и на редица от облиците на Смирненски – ChatGPT губи точки.

" Ученикът може да употребява ChatGPT, с цел да получи някакви насоки – само че в последна сметка не можем да разчитаме той да ни напише текста. И оценката му спада – до Добър 4 – за това, че въпреки всичко няма задълбочаване в разбора ", изяснява учителка.

Колко по-висок може да е триумфът на Адрияна, която вместо да напише текст за секунди – се готви с месеци за матурата – ще стане ясно на 7 юни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР