Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено

...
Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено
Коментари Харесай

Кьовеши: България саботира дело за €70 млн.

Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено от европрокуратурата. Това описа в изявление за „ Сега “ европейският основен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещаване у нас. Без да навлиза в детайлности, тя описа, че на чиновниците на Министерство на вътрешните работи било указано да претърсят постройка. Те обаче не влезнали във всички офиси, а по-късно месеци наред по делото не се работело.

„ Европейската прокуратура подреди на полицията да направи претършуване. И познайте – служителите на реда не влязоха във всички офиси в тази постройка. Те „ пропуснаха “ да влязат в най-важния офис. Защо? Това е добър въпрос. Подадохме недоволство и в този момент има дисциплинарно произвеждане, само че би трябвало да се обясни, “ съобщи тя.

Кьовеши бе у нас на малко посещаване, по време на което се срещна с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и правосъдния министър Атанас Славов. Тя обаче не се видя с изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Европейският основен прокурор изясни, че такава среща не се е състояла поради натоварената стратегия и фактът, че е била у нас за по-малко от 24 часа.

Реклама

Българският офис на европрокуратурата към момента има кадрови проблеми. Към момента у нас работят седем европрокурори при изискване, че квотата е от 15 души. Преди месеци бе изпратен одит откакто четирима чиновници от администрацията напуснаха. Европрокурори пък минаха на работа в други институции.

Кьовеши акцентира, че неотдавна Народното събрание е приел закон, с който се основава самостоятелна конструкция на европрокуратурата у нас, което е доста значимо. Разпоредбите дават опция към структурата да работят и проверяващи служители на реда. В момента тече подборът им.

Към момента европейската прокуратура у нас не може да се похвали с особени триумфи. Самата Кьовеши преди време съобщи, че сигналите, изпращани от България са най-вече за дребни случаи. Сега тя съобщи, че се проверяват съществени случаи, само че без да дава повече детайлности.

Наскоро името на българския европейски прокурор Теодора Георгиева бе забъркано при положение, в който е намесен и тогавашният следовател Петьо Петров-Еврото, който е разгласен за търсене. Разбра се, че против нея е постъпил сигнал за това, че взимала подкупи, подписан от Петров. Георгиева разяснява, че става дума за памфлет. Досега прокуратурата у нас не е давала информация до каква степен е стигнала инспекцията по този случай.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР