Българската народна бнка и Министерството на финансите публикуваха въпроси и

...
Българската народна бнка и Министерството на финансите публикуваха въпроси и
Коментари Харесай

БНБ и Финансовото министерство публикуваха въпроси и отговори за еврото

Българската национална бнка и Министерството на финансите разгласиха въпроси и отговори за еврото. На уеб страниците на двете институции може да се открие подробна информация за изгодите от въвеждането на единната европейска валута и преходния интервал при замяната на лв. в евро. Ценовата непоклатимост и повишението на икономическата непоклатимост и растежа, както по-голямо въздействие в международната стопанска система посредством потреблението на втората в света аварийна валута, са изтъкнати като съществени изгоди от въвеждането на еврото, осведоми репортерът Марта Младенова

Превалутирането от лв. в евро ще става по формалния закрепен курс сега - 1.95583 лв. за едно евро. Получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

„ Не се позволява преизчисляване на цени при курс, друг от закрепения обменен курс. Няма да се позволява налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите “, написа в взаимната обява на Българска народна банка и Министерството на финансите. Двете институции акцентират, че превалутирането ще става гратис и автоматизирано по сметките. При банкнотите и монетите първите шест месеца ще е гратис и ще може да се прави в банките и в Български пощи. Рестото ще се връща само в евро. Цените ще бъдат оповестени в двете валути един месец, откакто страната ни получи зелена светлина за влизане в еврозоната и ще бъдат видни по същия метод от първата година на въвеждането на еврото у нас.

Според финансовия министър Росица Велкова най-ранната допустима дата е юли 2024-та година.

Повече информация може да видите на следните интернет адреси:

https://www.bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POAccessionToEuropeanFinancialInfrastructure/POAEFIQuestionsAndAnswers/index.htm

https://www.minfin.bg/bg/1606
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР