Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация иска спешна среща с финансовите

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация иска спешна среща с финансовите
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска кредитна ваканция

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация желае незабавна среща с финансовите институции по отношение на кредитирането на туристическия отрасъл.

От организацията показват, че това е един от най-сериозните проблеми при започване на летния сезон

В писмо с настояването си, изпратено до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, от БХРА декларират, че макар рекомендациите на Европейската централна банка сега банките у нас не отпускат нови заеми за туристическия бранш, а старите заеми са разсрочени за най-вече една година, която за множеството хотелиери изтича напролет.

Прогнозите обаче са рецесията в туризма да продължи най-малко 4-5 години и възобновяване на бранша да стартира едвам през 2023 година

От БХРА акцентират, че огромна част от хотелската база е издигната и реконструирана с заеми. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за интервал от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна на COVID-19 беше прието мораториумът да е до 31 март тази година.

От асоциацията обаче са безапелационни, че това е извънредно незадоволително поради обстоятелството, че през 2020 година не е имало никакъв туристически бизнес и на процедура хотелиерите нямат доходи, от които да погасяват отговорностите, които би трябвало да се обслужват от май 2021 година

По тази причина те оферират банките да предоговорят заемите, като се обезпечат 5-годишни гратисни интервали. През тях съгласно БХРА би било добре заемите да се обслужват съгласно опциите на всяка една от компаниите кредитополучатели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР