Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато

...
Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато
Коментари Харесай

Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза Граф Игнатиево закъснява

Българската армията е изправена пред доста провокации и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е софтуерният. Все още разчитаме на руско въоръжение. Това са двата най- значими въпроса.

Това разяснява в изявление пред Никола Лалов, боен кореспондент от " Медиапул ". 

" В последните седмици бяха нараснали заплатите на военните, стартовата става над 2000 лева и евентуално това ще окаже добър резултат ", сподели журналистът.

Относно военния церемониал през днешния ден и неналичието на бойна техника той показа: 

" Не мисля, че главен проблем е липса на средства. Мащабен церемониал може да коства до и над 1 млн. лв. и тези средства са от голяма важност. Но евентуално е преценено, че има заплаха хората да се стресират, когато прелитат самолети. Ако гледаме минусите, че няма боен церемониал, това е спиране на връзката сред армията и обществото ". 

Според Лалов ще са нужни още година-две след идването, през първо тримесечие на 2025 година, на изтребителите Ф-16, с цел да съумеят българските военновъздушни сили да ги усвоят изцяло.

Има обаче различен, по-сериозен проблем и това са пистите и базата за Ф-16 у нас.

" Това е извънредно сериозен въпрос, който разкрива систематични проблеми на министерството и на армията. Изтребителите би трябвало да са дислоцирани в Трета авиобаза " Граф Игнатиево ", която да мине през сериозен ремонт, реорганизация и би трябвало да се сертифицира и от американска страна. Сега тази модернизация върви постепенно и нараства, и евентуално е да не е подготвена до идването на първите изтребители ", предизвести Никола Лалов. 

И добави, че " систематични проблеми за МО са неналичието на задоволителен потенциал с публичните поръчки, потреблението на специфични правила – многомилионни поръчки да се дават на определени компании и след това има последици - несъблюдение на контракта и закъснение ".

Относно 2% от Брутният вътрешен продукт за Българската войска журналистът счита, че " армията ни има толкоз доста съществени проблеми – софтуерни, че не може да се каже, че 2% е задоволителен ".

" Основният въпрос е успеваемостта на консумиране на средствата. Политическото управление споделя, че в БА не е вложено, не е по този начин. Бяха вложени милиони за " Кугъри " и " Пантери ", само че множеството не доведоха до по-добри бойни качества и не се употребяват заради липса на средства за поддържка ", изясни военният кореспондент на " Медиапул ".

Никола Лалов разяснява, че концепцията за връщането на донаборната работа у нас, би трябвало да се разяснява извънредно деликатно, защото България и Министерството на защитата надали има капацитет да се върне наборна работа във типа, в който я познаваме.

" Предвид войната, се разисква форма за НВО, да не е наложително за всички жители, а единствено за кариера в бранш " сигурност " и " държавната администрация ", има разнообразни разновидности. Но България няма потенциал да върне наборната работа, а може да докара до отблъскване на номера. Освен това се пренасочват средства от професионалната войска към запаса. Армията с изключение на с финансите има още веднъж систематични проблеми и това са неналичието на ясни критерии за кариерни развиване, остарялата техника, само че като цяло, главният въпрос е заплащането ", разяснява журналистът. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР