България ще блокира формалното започване на преговори за членството на

...
България ще блокира формалното започване на преговори за членството на
Коментари Харесай

Осведомени източници посочиха кога блокираме Северна Македония за ЕС, скоро е

България ще блокира формалното започване на договаряния за участието на Северна Македония в Европейски Съюз по време на плануваното за 17 ноември постоянно съвещание на Съвета по общи въпроси на външните министри на страните членки, написа “Труд”.

Такова бе решението на Народното събрание от пролетта и формалната позиция. На 6 ноември България разгласи, че не може да поддържа преговорната рамка с Република Северна Македония, позицията бе доказана и пред премиера на Северна Македония Зоран Заев тази седмица.

Според източници в дневния ред на срещата на първите дипломати на Европейски Съюз във вторник (17 ноември) към този момент е записано, че по тематиката няма да има спор.

Вместо това е очакван отчет на немското председателство за напредъка по въпроса за продължаващите диалози сред София и Скопие.

По този метод официално ще бъде анулирана и междуправителствената конференция, планувана за декември, с която щеше да се даде начало на преговорния развой.

Историци, учени и политици от ръководещата коалиция към този момент показаха мнение, че до момента в който Северна Македония не стартира да съблюдава договоря за добросъседство, България няма да є даде зелена светлина за публично започване на договарянията за участие в Европейски Съюз.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация:

Няма да създадем компромис с опитите за подправяне на историята

България няма по какъв начин да одобри една еднаквост, построена на подправена история и на антибългарска основа.

Спорът изобщо не е до една или друга персона в историята. Не е въобще до личността на Гоце Делчев.

Той е единствено една от огромните, само че не и единствените персони, която е обект на имитация от тогавашната Народна република Македония, ФР Югославия и днешна Северна Македония.

България е направила доста за развиването на Северна Македония, като я поддържа и за НАТО. Ситуацията обаче с участието в Европейски Съюз е по-деликатна. България няма да направи компромис с опитите да се изфабрикува историята.

Продължаваме да поддържаме интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз, само че това не може да става непременно. Никой не е притискал българското държавно управление.

Ние сме за участието на Македония в Европейски Съюз, само че Северна Македония не съблюдава договореностите. Няма смяна и във връзка с езика на омразата. Няма смяна и във връзка с паметниците в Македония, които навяват ненавист към страната ни.

Първо - никой не е притискал българското държавно управление. Германското председателство сега е изразявало единствено позицията да бъдат медиатор при нужда, за диалози сред двете страни. Натиск върху българското държавно управление не е оказван.

Второ - в диалозите с представители на Република Северна Македония България удостовери своята ясна позиция, че ние сме “за” участие на Македония в Европейски Съюз, само че считаме, че договорът от 1 август 2017 година не се извършва по този начин, както са неговите разпоредби”, съобщи Каракачанов и даде образец с буксуването на работата на историческата комисия и медийните изявления с антибългарска устременост.

Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна проверка на просветителната система, построена на погрешни обстоятелства, няма по какъв начин страната ни да даде единодушие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

За страдание ръководещата коалиция в Скопие счита, че откакто един път сме отворили врата за НАТО, България може да бъде притисната или по други политически съображения да се съгласи да анулира своята рамкова позиция от предходната година и декларацията на Народното събрание.

От наша страна неведнъж е обяснявано, че държавното управление няма желание и не може да прескочи решение на българския парламент, защото България е парламентарна република. За нас въпросът остава открит.

Позиция

Македонският теоретичен институт застана зад държавното управление

Македонският теоретичен институт поддържа позицията на българското държавно управление до Европейската комисия за неприемане на препоръчаната преговорна рамка с Р Северна Македония.

Надяваме се, че свикването на междуправителствената конференция на Европейски Съюз и започването на договарянията за участие на страната би могло да се реализира единствено откакто държавното управление в Скопие даде ясни гаранции, че ще се съобрази с посочените в Декларацията претенции.

Това се показва в позиция на Македонския теоретичен институт, който е най-старият настоящ проучвателен център за историко-географската област Македония. Институтът е основан през 1923 година в София.

В позицията се упорства за признание на българските корени на популацията в Северна Македония, за наказание на политическите репресии и убийствата на българите след 1944 година, за смяна на учебниците и пособия, в които историчската истина за българите е сменена.

***

Доц. Наум Кайчев, зам.-председател на историческата комисия със Северна Македония, пред “Труд”:

Необходими са ясни гаранции за осъществяване на контракта



- Доц. Кайчев, на 17 ноември следва съвещание на Съветът “Общи въпроси”, на който страната ни би трябвало да разгласи дали постанова несъгласие на договарянията със Северна Македония. Какво е мнението ви, би трябвало ли да попречим на Северна Македония в пътя є към Европейски Съюз?


- В работата на нашата комисия бе реализиран прочут прогрес, само че той беше до пролетта и лятото на 2019 година Близо година и половина няма прогрес, няма и предпочитание от страна на сътрудниците от Република Северна Македония за осъществяване на осезаеми крачки напред за реализиране на решения.

Известно е, че близо година те прекратиха присъединяване си в комисията. Това е част от неизпълнението на контракта, за жалост има нарушавания и несъблюдение по целия контракт. Като специалист следя това несъблюдение и отсам е разумно, че държавното управление няма друго решение с изключение на да отсрочи междуправителствената конференция, която е начало на договарянията за участие, до момента в който не бъдат дадени гаранции за осъществяването на контракта.

- В контракта формулировките са прекомерно общи. Не разбирам какви съответно са нарушаванията.

- Формулировките са общи, само че те би трябвало да се изпълнят със наличие. Казах ви, че по частта на историческата комисия има декаданс - т. е. до лятото на 2019 година ние имахме резултати, а след този интервал - не.

Дори и постигнатите решения нито са оповестени, нито са приложени. В другите сфери като инфраструктурата, да вземем за пример, също няма необикновен напредък.

От външно министерство загатнаха, че средства за кулоар №8 били отклонени и неоползотворени. Същото е ситуацията в региона на културата и на образованието. Няма нови български вложения в Северна Македония.

В медиите говорът на омразата по отношение на България освен, че не понижа, само че и се ускори. Има акция против България освен в медиите, следени от опозиционната Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ, само че и в медиите близки до властта.

- Как би следвало да се пояснява концепцията за компромис на външно министерство - настояще против история?

- Това е една формула, която е най-обща. По създание допускам, че се подразбира от една страна България да одобри действителностите в Република Северна Македония, които произтичат от нейната конституция, а въпреки това Скопие да одобри тяхната българска основа и генезис.

- Какво би трябвало да направи Северна Македония, с цел да получи поддръжката на България за присъединение към Европейски Съюз?

- Трябва да се дадат ясни гаранции, че договорът за добросъседство ще се извършва и би трябвало да бъде реализирана основна договореност по българското минало на двете страни за времето преди Втората международна война.

***

Българска академия на науките: Официалният им език е вид на българския

Авторският колектив привежда редица причини



Официалният език на Република Северна Македония е вид на българския, считат учени от Българската академия на науката и академични преподаватели, които са събрали своите проучвания в профилирано книжно издание “За формалния език на Република Северна Македония”.

Според тях в своята същина македонският език остава югозападна писмено-регионална норма на българския, а не обособен език.

Това, че формалната писмена норма има статут на вид на българския език, не є пречи да извършва функционалността на държавен език, език на образованието и литературата в Северна Македония.

В поддръжка на своето мнение авторският колектив привежда редица причини от езиково, историческо и културно естество, които се основават на резултатите от многочислени научни проучвания.

***

Проф. Пламен Павлов - историк:

В Скопие би трябвало да се организира детитовизация



Радващо е, че в тази ситуация имаме консенсус сред държавно управление, президент и парламент и без значение от някои дребни разлики, като цяло българската позиция е единна. По такива национално значими въпроси не може да има нищо друго, с изключение на консолидирана позиция.

България не поставя кол в развиването на Република Северна Македония, а тъкмо противоположното. Последните изказвания от Скопие - без значение дали са маскирани с европейска словосъчетание или не, още веднъж демонстрират, че там продължава да се живее в неистина и да се следва политика на ненавист към България.

В никакъв случай не може да има оттегляне от българската история, българския език и традициите на нашите сънародници отвъд днешната граница, защото в продължение на 1000 години с изключение на за българи, за нищо друго не се приказва на тази територия - става дума за по този начин нареченото славяноезично население.

Ако отстъпим, това ще бъде освен изменничество пред самите нас, само че и пред хората в Македония, тъй като те също заслужават да знаят истината.

Апелирам още веднъж посредством в. “Труд” и към македонския хайлайф, тъй като хората от него доста добре знаят каква е истината. И това двуличие пред личното им население е извънредно време да престане.

Как ще отстъпваме, като те не трансформират в учебниците си антибългарските уроци, в тях се написа за малцинство в Пирин! Там би трябвало да се организира детитовизация.

Мантрите на Тито не престават да са господстващи, въпреки в Сърбия и останалите републики Тито към този момент да не е на мода, в Македония той продължава да е меродавна големина.

Акад. Георги Марков - историк:

Историята постоянно помни и осъжда предателите



Ще го кажа като историк: ние не можем да вършим взаимни отстъпки с родната история и не трябва да се поддаваме на напън извън и на обвиняването, че пречим за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз.

Трябва да отстояваме поставените от нас условия, тъй като в случай че в този момент пуснем Северна Македония за Европейския съюз, ще имаме други последствия с искане за по този начин нареченото македонско национално малцинство. Това предлагам с мозъка и със сърцето си на българското държавно управление.

Колегата историк и в този момент вицепремиер Красимир Каракачанов е прав като споделя, че България не трябва да бъде притискана нито от македонците, нито от Европейския съюз.

Ако в този момент отново се поддадем на натиска, това ще припомня за оная злощастна 1946 година, когато ни натиснаха от Москва да признаем по този начин наречената македонска нация.

Опитът ни е горчив, по тази причина дано да си знаем своето право дело. Нека да не повтаряме грешките на предходни наши управници. Ако през днешния ден се предадат и одобряват натиска, би трябвало да бъдат сигурни, че историята ще ги осъди. Предателите постоянно се помнят.

Никой няма право да протяга ръка на истината и да се гаври с паметта на нашите герои от национално-освободителното ни придвижване в Македония.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР