България разполага с голямо видово разнообразие от земноводни и влечуги.

...
България разполага с голямо видово разнообразие от земноводни и влечуги.
Коментари Харесай

България има голямо разнообразие от земноводни и влечуги

България разполага с огромно видово многообразие от земноводни и влечуги. Това демонстрира осъщественият досега теренен мониторинг на типовете и естествените местообитания в страната. Експертите разполагат с данни за възрастовата и половата конструкция на обособените групи. До момента мониторинг на земноводни и влечуги е извършен на територията на предпазените зони Българка, Сребърна, Ропотамо, Калимок-Бръшлен, Атанасовско езеро, Мандра-Пода, Батин като за две седмици са посетени близо 40 работни площадки от два екипа. Работи се както денем, по този начин и през нощта, защото някои от целевите типове са нощно дейни и няма по какъв начин да бъдат открити денем.

При всички извършени досега теренни задачи са намирани целеви типове на работните площадки. От фамилията на сухоземните костенурки са регистрирани и двата типа, срещащи се у нас - Шипооопашата костенурка и Шипобедрена костенурка. От водните костенурки сме открили Обикновената блатна костенурка. Събрани са данни за техните размери.

От подразред гущери записаните типове са Слепок, Горски гущер, Късокрак гущер, Кримски гущер, Ивичест гущер, Стенен гущер, Зелен гущер. Някои от тях са с добре показани популации. Установените змии за интервала на мониторинг са Медянка, Смок мишкар, Сива водна змия, Жълтоуха водна змия, Пъстър смок. Със стоплянето на времето, тяхната интензивност ще се увеличи и с това и отчитането на още типове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР