Окръжна прокуатура-Варна е внесла в съда две молби на база

...
Окръжна прокуатура-Варна е внесла в съда две молби на база
Коментари Харесай

След години на скандали: прокуратурата опитва да закрие БНД Шипка и БВС Васил Левски

Окръжна прокуатура-Варна е внесла в съда две молби на база Закона за юридическите лица да бъдат заличени Българско национално придвижване „ Шипка “ и съдружие Български воински съюз „ Васил Левски “,

Посочва се, че те са ръководени общо от трима мъже - Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година

В свое известие държаното обвиняване споделя, че активността им е...

" ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна омраза ".

Двете сдружения " си играят " на тактически занятия, носят маски, еднакви униформи и прочие, и прочие
Дълга предистория
През 2022 година - след началото на войната, Прокуратура на Република България разгласи, че проверява БНД  " Шипка ". Но при започване на 2024 година медии писаха, че следствието за пресътпления е прекъснато - отвод има и от цивилната, и от военната прокуратура.

Явно обаче не по този начин стои въпросът с  настояването за преустановяване по Закона за юридическите лица.

Историята с двете сдружения е остаряла. Както и опитите на прокуратура против тях.

Клуб Z неведнъж е писал за тях. Още по-предишният основен прокурор Сотир Цацаров бе подложен на критика за несъответстващата позиция спрямо паравоенните, искрено проруски сдружения.

Сега от държавното обвиняване заключават, че 

"... зад опитите да се повдига българския дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който се „ не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение “.

А също по този начин - " са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии. Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти ".

И още нещо любопитно: управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Ето и днешното известие на ОП-Варна в оригинал:

Окръжна прокуратура-Варна изиска преустановяване активността на две сдружения, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна омраза

Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда две искови молби на съображение член 13, алинея 1, т. 3, б. „ Б “ от ЗЮЛНЦ за преустановяване активността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 година. Касае се за съдружие Българско национално придвижване „ Шипка “ и съдружие Български воински съюз „ Васил Левски “, ръководени от трима мъже - Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година

Двете организации са употребявали обществени мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си. Официалните им цели, съгласно устава на сдруженията, са развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост.

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който се „ не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение “.

В хода на инспекцията на активността на сдруженията, осъществена от Окръжна прокуратура-Варна, са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии. Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени проведени визити на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези цивилен патрули.

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР