България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и

...
България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от тримата големи

България работи интензивно по отпадането на механизма за съдействие и инспекция в региона на развиването на правосъдната система и битката с корупцията. Това сподели пред БНР министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Според него промяната в правосъдната система се случва, работи се и по механизъм за следствие на основния прокурор и на ръководителите на висшите съдилища.

Главната задача е привършване на механизма за съдействие и оценка и респективно неговата промяна към общия режим, който се ползва във връзка с страните членки в Европейския съюз, сподели още Кирилов пред БНР.

За мен персонално би било крах (оставането на механизма за наблюдаване – бел. ред.), само че не бих желал да го придвижвам във връзка с екипа и на ведомството. Малко нещо останаха неизпълнени от рекомендациите в отчетите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на "тримата огромни " и реализиране на тази отговорност в елементи, сподели министър Кирилов във връзка процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на "тримата първи " в правосъдната система: "Логиката за "тримата огромни " следва от естеството на техния статут. След като приказваме за трима огромни, откакто техният ред на избор е еднакъв, откакто техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме еднаквост и прилика и в режима на дирене на тяхната отговорност. На вероятно предварително преустановяване ".

Този въпрос е коментиран и обратно във времето, в това число и аз съм го коментирал. Документите демонстрират следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на обновената тактика, е взето решение в Съвета за развиване на правосъдната промяна и са вписани "тримата огромни ", а логиката тук е следната – по този начин, както прокурор нямало по какъв начин да проверява основен прокурор, по този начин и съд няма по какъв начин осъди основния или висшия арбитър, уточни още министърът.

Данаил Кирилов сподели, че при встъпването си в служба като министър е срещнал "една добре работеща администрация, амбициозна ": "Смятам, че сме подготвени да осъществим и поставените задания, които бяха първоначално при избора, и тези, които са непрекъснати пред Министерството на правораздаването като използването на обновената тактика за правосъдна промяна ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР