България подкрепя започването на преговори с Република Албания, без условия.

...
България подкрепя започването на преговори с Република Албания, без условия.
Коментари Харесай

Радев съобщи важна новина на албанския си колега

България поддържа започването на договаряния с Република Албания, без условия. Това съобщи президентът Румен Радев след диалога с албанския президент Илир Мета.

България и Албания не са просто съдружници, ние сме сътрудници, другари. Значим принос за това има и забележителното българско малцинство в Република Албания, сподели президентът Радев.

Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия район, на правилото на добросъседство, на следване на правилата на Европейския съюз и НАТО.

Държавният глава регистрира като позитивен фактът, че към този момент има директна самолетна връзка сред София и Тирана.

" Важна част от нашия разговор беше укрепването на сигурността в района, приветсвам готовността на Алабания да се включи в многонационалната бойна група. "

Радев регистрира дълбоките промени, които е подхванала албанската страна, с неизменност и явен фокус във всички значими области. България постоянно е била главен мотор на процеса на разширение към Западните Балкани, сподели президентът.

Двамата осъждат братоубийствената война в Украйна, както и приканват за без значение интернационално следствие на зверствата в Буча.

Разгледахме и стратегическия план " Коридор номер 8 ". Налице е закъснение, само че това, което започнахме - подписаният меморандум сред България, Северна Македония и Албания за разглеждвието на този план в единение, е основен. Кризата сподели, че този план е значим за сигурността, съобщи Румен Радев.

В 9.00 ч. пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ президентът Румен Радев посрещна албанския си сътрудник с публична гала. Президентът Мета постави венец пред паметника на Незнайния боец.След това двамата президенти разговаряха на „ четири очи “, състояха се и пленарни диалози сред българската и албанска делегации.

Във фокуса на диалозите са били тематики за районното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР