„България подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него

...
„България подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него
Коментари Харесай

Иванов в Люксембург: Храните трябва да са гарантирани на достъпни цени за всички

„ България поддържа задачите на Зеления пакт и произлизащите от него стратегически документи, само че в кратковременен и средносрочен проект те следва да бъдат деликатно преосмислени през призмата на гарантирането на задоволително храни на налични цени за всички жители на Европейски Съюз “, това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство в Люксембург, осведомят от Министерството на земеделието.

Министър Иванов съобщи поддръжка за общия документ, показан от Хърватия, за изключителна мярка за поддръжка по Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР). Той акцентира неотложната нужда от даването на изключителна краткотрайна поддръжка от ЕЗФРСР. „ Българските аграрни производители са в тежка обстановка и търсим подобаващи решения “, сподели министърът на земеделието.

На съвещанието комисар Януш Войчеховски регистрира необятната поддръжка и от други страни за декларацията на 13 страни членки за изключителната мярка за поддръжка по ЕЗФРСР и съобщи, че ще показа предлагането на Колежа на комисарите. Комисар Войчеховски посочи, че ще подходи доста съществено към това искане.

„ Република България приветства Съобщението на Комисията и изразената взаимност към Украйна за даване на продоволствена помощ, филантропична помощ и поддръжка на нейния селскостопански и рибен бранш “, уточни доктор Иван Иванов.

„ Подкрепяме самодейността на Европейска комисия да се вкарат ограничения за минимизиране на рисковете от дефицит на хранителни артикули заради нарушение на действието на интернационалните и европейските снабдителни вериги и систематичните опасности по отношение на рецесията с Украйна. От огромно значение е координирането на нужните ограничения от страна на страните членки с оглед възстановяване на комерсиалните потоци и доставянето на артикули и храни “, добави министърът на земеделието. Той регистрира, че все още в множеството браншове разноските за първични материали са нарастнали до непоносими нива и за продуктите не може да се обезпечи нормалният пазар, а действителните загуби се компенсират единствено отчасти с препоръчаните ограничения.

„ Смятаме, че разноските и наличността на минерални торове би трябвало да продължат да бъдат приоритет до прехода към потребление на устойчиви типове тор или способи за торене. Необходимо е да се положат всички старания за надзор и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани с оглед отбрана на производството и облекчаване на търсенето в Европейски Съюз “, сподели министърът.

На съвещанието министър Иванов подсети за документа, подсилен от забележителен брой страни членки, за усилване на индустриалния капацитет на Европа във връзка с растителния протеин в сходство с задачите на Европейския зелен пакт и като стъпка към обезпечаване на по-голям европейски снабдителен суверенитет в региона на растителните протеини.

„ Считаме, че в тази тежка обстановка напъните на Европейска комисия и страните членки би трябвало да бъдат съсредоточени в посока гарантиране на продоволствената сигурност и снабдяване на съществени хранителни артикули на всички жители на налични цени “, сподели министър Иванов.

Той добави, че в началния стадий на използването на Стратегическия проект по ОСП приоритизиране на вложения, които понижават зависимостта от газ, гориво и първични материали като пестициди и торове, вложения в точно земеделие, понижаване на зависимостта от синтетични минерални торове и поддръжка за въглеродно земеделие мъчно би било съвместимо със запазването на конкурентоспособността и по-добри приходи за фермерите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР