България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО

...
България няма да остане без охрана на въздушното пространство. НАТО
Коментари Харесай

Ген. Събев: Страната няма да остане без охрана на въздушното пространство, 8 самолета обаче не са достатъчни

„ България няма да остане без защита на въздушното пространство. НАТО има доста ясна политика. Ако сега България няма благоприятни условия, тук може да дойдат към 10-12 самолета до ескадрила на ротационна основа “, сподели военният специалист ген. Съби Събев в предаването „ Тази заран “.
Въпреки това той счита, че осемте самолета, които ще придобием от началото на 2025 година не са задоволителни, с цел да се реализира защитата на въздушното ни пространство.
„ Беше потвърдено, че най-малко 16 самолета трябват. Сега е моментът, препоръчана е оферта от Съединени американски щати и в случай че ние се забавим ще отидем към 2035 година “.

Той споделя оценката, че България не стои добре в границите на НАТО.
„ Една страна е съответен и мощен член на НАТО със солидарността, която демонстрира в границите на НАТО и по отношение на сътрудниците на НАТО, какъвто е Украйна. За страдание ние тая взаимност не я демонстрираме в нужната съответна степен на обстановката, която имаме в този момент “, сподели той.

Той е безапелационен, че България има с какво да поддържа Украйна.
„ Украйна изпрати явен лист и ние може да проверим какво имаме разполагаем в мобилизационния запас. Това, което ще ни е належащо за военно време - фактически там може да се даде избрана техника и по-късно, когато закупим нова, старите може да ги изтеглим в този запас “, сподели той.

По думите му войната най-вероятно ще продължи най-малко до края на идващото лято.
Ген. Събев счита, че е извънредно време България да има собствен титуляр в НАТО.

„ Не е естествена тая обстановка да няма толкоз дълго време титуляр. Той отстоява националните позиции при разискването на въпроси за груповата защита, нашия принос и всички въпроси и политически решения, които се вземат там “, сподели още военният специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР