България избира новите депутати на 4 април. Дни преди вота

...
България избира новите депутати на 4 април. Дни преди вота
Коментари Харесай

На 8 април в 20,00 часа казват кои партии влизат в новия парламент

България избира новите депутати на 4 април. Дни преди вота обаче политическите сили влязоха в изострен спор за броенето на бюлетините. Какво ще стане, в случай че срокът за оповестяване на резултатите не бъде спазен и има ли заплаха от анулиране на вота – ревизира NOVA.

Крайният период, в който би трябвало да стане дефинитивно ясно кои са партиите в идващия парламент, е 20.00 ч. на 8 април. Точно 13 дни преди него от Централната изборна комисия са уверени, че ще се оправят с времето.

„ Надяваме се да спазим периода и 4 дни след изборния ден да обявим политическите партии и обединения, които ще бъдат в идващия парламент. А в 7 дневен период би трябвало да обявим поименно и депутатите”, сподели представителят на ЦИК Таня Цанева.

Дори и да не съумеят обаче изборите си остават законни, уверени са адвокати.

„ Няма нищо ужасно в това. Времето не е фактор, който може да промени изборния резултат”, сподели проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

„ Съдебната процедура е ясна и гласи, че анулиране се позволява, единствено в случай че нарушаванията са от подобен темперамент, че в случай че не бяха позволени резултатът би бил друг”, сподели Борислав Цеков, лекар по конституционно право.

Възможност за анулиране на вота постоянно има, само че по други аргументи, допълват юристите.

„ Например, в случай че в едно доста число изборни секции е осуетено гласуването или пък са зародили механически или други проблеми, заради които вотът не е регистриран. Или са установени съответни нарушавания, фалшифицирани протоколи, фалшифицирани бюлетини.

Обявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след края на гласуването, няма да е казус.

„ При президентските избори през 2001 година имаше проблеми с изчислителния център на преброителя и тогава този период също не беше спазен”, сподели проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

И тогава, и в този момент, прочитът на закона споделя, че юридически проблем няма. Притесненията от безпорядък при преброяването на резултатите обаче остава. Според социолога Цветозар Томов се обрисува и различен проблем.

„ В момента е доста мъчно образованието на секционните комисии, доста мъчно се набират самите членове поради боязън от COVID-19”, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР