СЗО публикува актуализиран списък с приоритетни бактериални патогени (BPPL) 2024,

...
СЗО публикува актуализиран списък с приоритетни бактериални патогени (BPPL) 2024,
Коментари Харесай

СЗО актуализира списъка за 2024 г. на резистентни на антибиотици бактерии

СЗО разгласява обновен лист с предпочитани бактериални патогени (BPPL) 2024, включващ 15 фамилии резистентни на антибиотици бактерии, групирани в сериозна, висока и междинна категория по приоритет, заяви пресслужбата на организацията. Оттам прецизират, че новият лист съдържа промени в съпоставения с признатия лист от 2017 година, който бе първият по рода си от този тип. 

Списъкът дава насоки за създаването на нови и ефикасни лекувания и прекъсване на разпространяването на антибиотичната устойчивост (AMR).

Актуализираният лист включва нови доказателства и експертни мнения за ориентиране на научноизследователската и развойна активност към основаването на нови антибиотици.

„ Чрез картографиране на световното задължение на резистентните към медикаменти бактерии и оценка на въздействието им върху публичното здраве, този лист е от основно значение за ориентиране на вложенията и справяне с рецесията с антибиотиците и достъпа “, разяснява доктор Юкико Накатани, помощник-генерален шеф на СЗО за антимикробна устойчивост.

От публикуването на първия лист с предпочитани бактериални патогени през 2017 година опасността от антимикробна устойчивост се ускори и компрометира ефикасността на доста антибиотици, което изправи пред риск доста от достиженията на актуалната медицина, добавя доктор Накатани.

Критичните предпочитани патогени, като Грам-отрицателни бактерии, резистентни към антибиотици от последно потомство, както и Mycobacterium tuberculosis, резистентни към антибиотика рифампицин, съставляват огромни световни закани заради огромното им задължение и способността да устояват на антибиотичната терапия и да популяризират устойчивост към други бактерии, напомнят експерти.

Грам-отрицателните бактерии имат качества да намират нови способи да устояват на лекуването и могат да предават генетичен материал, който разрешава на други бактерии също да станат резистентни към медикаменти, допълват те. Патогените с висок приоритет, като Salmonella и Shigella, са изключително тежък проблем в страните с ниски и междинни приходи, дружно с Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus, които съставляват доста предизвикателство за болничнните заведения.

Други патогени с висок приоритет, като устойчиви на антибиотици Neisseria gonorrhoeae и Enterococcus faecium, съставляват неповторими провокации за публичното здраве, в това число персистиращи инфекции и мултилезистентност, което постанова целенасочени проучвания и интервенции за публичното здраве, считат специалисти.

Патогените със междинен приоритет включват стрептококи от група А и В (и двата типа нови в листата за 2024 г.),

Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae, също съставляват огромно задължение през днешния ден, изясняват те. Според специалистите тези патогени изискват нараснало внимание, изключително при уязвими популации, в това число педиатрични и възрастни хора, изключително в условия с лимитирани запаси.

„ Антимикробната устойчивост заплашва способността ни да лекуваме дейно тежки инфекции, като туберкулоза, което води до тежко заболяване и нараснала смъртност “, разяснява доктор Жером Саломон, помощник-генерален шеф на СЗО за универсално здравно покритие, заразни и незаразни заболявания.

BPPL 2024 слага акцент върху нуждата от изчерпателен метод на публичното опазване на здравето за справяне с АМР, в това число повсеместен достъп до качествени и налични ограничения за предварителна защита, диагностика и уместно лекуване на инфекции, безапелационни са от СЗО.

Кои са значителните промени сред описите за 2017 година и 2024 година?

В BPPL 2024 са отстранени 5 комбинации патоген-антибиотик, които са били включени в BPPL 2017 и са добавени 4 нови комбинации.

Фактът, че цефалоспорин-резистентните Enterobacterales от трето потомство са посочени като независим детайл в сериозната предпочитана категория, акцентира тяхната тежест и нуждата от целенасочени интервенции, изключително в страните с ниски и междинни приходи, разясняват от СЗО.

Устойчивата на карбапенем зараза с Pseudomonas aeruginosa (CRPA), минава от сериозната категория към към категорията с висок приоритет в BPPL 2024, като тази смяна отразява последните отчети за понижаване на световната устойчивост.

Въпреки това, вложенията в научноизследователска и развойна активност и други тактики за предварителна защита и надзор на CRPA остават значими, като се има поради забележителната й тежест в някои райони на света, акцентират от СЗО.

BPPL 2024 на СЗО включва следните бактерии:

Критичен приоритет:

Acinetobacter baumannii, устойчив на карбапенем

Enterobacterales, цефалоспорин-резистентни от трето потомство и

Enterobacterales, устойчиви на карбапенем;

Mycobacterium tuberculosis, резистентен на рифампицин (включен след самостоятелен разбор с паралелни съобразени критерии и следващо използване на приспособена многокритериална матрица за разбор на решения).

Висок приоритет:

Salmonella Typhi, резистентна към флуорохинолони

Shigella spp., устойчиви на флуорохинолони

Enterococcus faecium, устойчив на ванкомицин

Pseudomonas aeruginosa, резистентен на карбапенем

Нетифозна салмонела, устойчива на флуорохинолони

Neisseria gonorrhoeae, трето потомство резистентни към цефалоспорини и/или флуорохинолони

Staphylococcus aureus, устойчив на метицилин

Среден приоритет:

Стрептококи от група А, устойчиви на макролиди

Streptococcus pneumoniae, резистентен на макролиди

Haemophilus influenzae, устойчив на ампицилин

Стрептококи от група В, устойчиви на пеницилин
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР