Неведнъж сме чували препоръката да избягваме да пием вода от

...
Неведнъж сме чували препоръката да избягваме да пием вода от
Коментари Харесай

Още причини да не пием вода от пластмасова бутилка

Неведнъж сме чували рекомендацията да заобикаляме да пием вода от пластмасови бутилки. Тя обаче се свързва най-вече с огромното количество микропластмаса, която се отделя от тези опаковки и попада непосредствено в организма ни. Но, оказва се, има още най-малко един отрицателен резултат от бутилираната вода.
Прочетете още
Според проучване на учени от California Polytechnic State University, консумацията на храни и питиета в пластмасови опаковки, в това число и на вода, усилва риска от развиването на диабет вид 2. Причината е в химикала бисфенол А, който има свойството да понижава чувствителността на организма към хормона инсулин, който управлява метаболизма на захари.

Това не е първото научно доказателство за връзка сред въпросното вещество, използвано в пластмасовите опаковки, и хормонални нарушавания в организма. Но до момента акцентът беше предимно върху половите хормони и тези на щитовидната жлеза, водещи до ендокринни и репродуктивни проблеми.



Сега откривателите обръщат внимание на първите красноречиви доказателства за пряка връзка с риска от развиването на диабет вид 2 при възрастните. Те са открити посредством следен банкет на 50 микрограма на кг телесно тегло бисфенол А от 20 възрастни и още 20, които са в контролна група, приемаща плацебо. Тази доза е определената от разнообразни организации като безвредна на дневна база.

Тези, които са получили от въпросния химикал, са посочили по-нисък отговор към инсулина единствено след четири дни, до момента в който при групата с плацебото не се вижда този резултат. И това съгласно учените е явен знак, че избраната като безвредна доза е време да се преразгледа, тъй като очевидно не толкоз безвредна, написа Independent.

Наскоро пък друго проучване, публикувано в Eco-Environment & Health потвърди, че изложената на слънчево греене пластмаса отделя още по-голямо количество нездравословни химикали - в тази ситуация летливи органични съединения, част от които са и канцерогенни. Затова водата в шишета за еднократна приложимост, до която прибягваме най-вече лятото, в действителност ни е по-скоро враг, в сравнение с другар.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg 

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР