ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Красимир Янков за ФАКТИ: Ролята на извънпарламентарните партии също може да е съществена

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Нинова префасонира партията. Колективните органи изгубиха своето значение. Днес Българска социалистическа партия е партия с едноличен водач, получил мандат на “пряк избор”, само че изцяло изгубила абстрактен облик”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ водачът на младата партия “Българска прогресивна линия” и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Красимир Янков. Свързахме се с господин Янков, с цел да приказваме за провелите се парламентарни избори, за представянето както на “Българска прогресивна линия”, по този начин и на Българска социалистическа партия в тези избори, за вероятните сюжети за живота на 45-тото Народно заседание. Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Янков, за какво съгласно Вас Българска социалистическа партия остана трета политическа мощ?

- За всеки идващ избор по време на председателството на Нинова, Българска социалистическа партия получава все по-намаляваща поддръжка. Това не е моментно положение, което е допустимо да бъде преодоляно, а отражение на всичко, което се случва вътре в партията и е обвързвано с публичната ѝ делегитимация, като представителна за лявото пространство политическа мощ. Ниската успеваемост на Българска социалистическа партия в съпротива докара до този логически резултат.

- Смятате ли, че Българска социалистическа партия съставлява левите хрумвания по правилен метод или по-скоро е нужен друг ляв план?

- Българска социалистическа партия покриваше и обединяваше цялото ляво пространство с вътрешнопартиен абстрактен плурализъм, както и с диалогичност за реализиране на общи съдружни дейности с останалите леви партии. Това е от дълго време отминал интервал. Нинова префасонира партията. Колективните органи изгубиха своето значение. Днес Българска социалистическа партия е партия с едноличен водач, получил мандат на “пряк избор”, само че изцяло изгубила абстрактен образ. В устрема си за прилепване на разнообразни гласоподаватели с разнородни електорални настройки, Българска социалистическа партия приемаше за водещо кредо ту патриотизма, ту екологията - поради младата публика, и най-после, като водещ беше избран социалконсерватизма. Едноличният произвол на Нинова се наложи напълно и в кадровата политика. Самоволно дефинира за водачи на листите лица, непознати на партията в изборните региони, а мнението на локалните структури бе изцяло пренебрегнато. Това демотивира организациите и макар апелите и заклинанията “да се обединим в името на победата”, позицията на трета политическа мощ подхожда изцяло на разпиления учредителен потенциал и ниската социална поддръжка за Българска социалистическа партия.

При този резултат е изгубена опцията да се отстояват левите политики в българския парламент. В Българска социалистическа партия липсва силата, идейният заряд и експертният капацитет да противодейства на необятния набор демократично центристки и десни обединения. Парламентарната ѝ група е пренебрежимо малцинство. Разпадът в Българска социалистическа партия ще докара до мощна фрагментация вляво.

Нужно е време, с цел да се конструира новият политически план, който да получи доверието, както на левия гласоподавател, по този начин и на болшинството на хората на наемния труд. Позитивното на този развой е неизбежното излизане на нови лица напред, младежи, които са същинските носители на смяната. Това е водещо в нашия политически план “Българска прогресивна линия”.

- Как мислите - ще успее ли да се образува постоянен кабинет?

- Ако се образува ново държавно управление, то ще е в името на това да оцелее за някакъв интервал 45-тия Парламент. Никоя от парламентарно показаните политически сили и никаква форма на коалиране не е в положение да създаде мощно държавно управление, което да докара до нов вид ръководство и да извърши нужната смяна, посредством дейностите на изпълнителната власт. Това е чувството, което се получава от държанието им. Затова главно напъните ще бъдат ориентирани да се показва предпочитание да се изпълнят предизборните обещания, посредством парламентарни начинания и да се в профил ГЕРБ от властта.

- В случай, че успее да се образува, съгласно Вас каква би била подобаваща настройка?

- Като единствен логически вид се обрисува кабинет с мандат на Има Такъв Народ. Ако той не се случи, ще е бягство от отговорност и би трябвало да бъдат изтъкнати доста мощни претекстове пред гласоподавателите, с цел да не се срине на последващи избори поддръжката за Трифонов.

- Каква е позицията Ви за вероятно осъществяване на предварителни избори?

- Скорошни избори не са най-хубавият вид за развиването на нашия план. Нужно е време, с цел да създадем структури. Трябва да представим на обществото нашите хрумвания и позициите за секторните политики, като опция освен на досегашното ръководство, а и на идното, в случай че бъде излъчено такова, което ще е абсолютно дясно, въпреки и Българска социалистическа партия да заявява поддръжка за него. Ролята на извънпарламентарните партии в политическия живот също може да е основна. Но защото ГЕРБ много ни отдалечи от обикновено функциониращото демократично ръководство, а и не беше излъчена постоянна опция, най-логичното развиване са освен предварителни избори, а поредност от предварителни избори. Затова, като ангажимент за отбрана на концепциите и ползите на левите гласоподаватели сме длъжни да участваме в избори, когато и да бъдат планувани.

- “Българска прогресивна линия” получи 0,12% от вота - удовлетворен ли сте от резултата?

- Каквито и причини да представим, един път завършилите избори с резултатите от тях са част от биографията на една партия. В началото на акцията, “Българска прогресивна линия” беше единствено на месец и половина от регистрацията. Взехме решение за независимо присъединяване, тъй като притежавахме няколко доста положителни неща. Имахме прелестни претенденти за народни представители. Млади хора, нови за политиката, само че към този момент с положителни равнища на професионална реализация. С тяхната експертиза създадохме стратегия за секторни политики с доста положителни решения за промени в опазването на здравето, образованието, културата, промени във фискалната политика, пенсионното дело. Този план за управническа стратегия ни придвижва към територията на обществената страна, справедливото общество, което да дава повече опция за реализация, грижа за здравето, справедливите приходи и културен напредък.

Нямахме нужния запас за необятния достъп до медиите и всички останали атрибути на политическата реклама, с цел да сме равнопоставени на партиите на статуквото с дългогодишна дотация и на политическите планове на олигарсите. Площадите бяха завладяни от популизма на девиза " няма ляво, няма дясно! ", а някакви мутри призоваваха други мутри да си сменят местата. Благодаря на всички, с които поставихме начало на нашия план и на тези, които застанаха с имената си в изборните листи. Никой не се пречупи от получения резултат. Дори в последната седмица имаме над 50 поръчки за участие в нашата партия.

- А съгласно Вас Корнелия Нинова трябваше ли да подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия?

- Нинова заявява, че няма да напусне заемания пост. Моментът не бил подобаващ! Не било добре за Българска социалистическа партия!

Времето Нинова да бъде отстранена е окончателно пропуснато. Сега към този момент е късно.

- Какво очаквате да се случи в редиците на ГЕРБ, в случай че не съумеят да образуват кабинет, което наподобява прекомерно евентуално?

- ГЕРБ ще би трябвало да премине през всички етапи на политическа битност и по този начин ще покаже дали има дарба да се резервира като дългогодишен политически план. До скоро ръководещи, в този момент би трябвало да намерят и своето място, като парламентарна съпротива. Тази партия ще носи и тежкото завещание от огромните вреди, които нанесе на демократичното действие на държавното ръководство. Въпреки негативите от дългогодишното ръководство, ГЕРБ получи висок резултат и остана първа политическа мощ. Дали това е действителна социална поддръжка или резултат от деформираните практики на изборния развой, ще стане ясно на последващи избори при изменени правила.

- А по какъв начин очаквате да протече животът на 45-тото Народно заседание - дълъг или къс ще бъде той?

- На процедура няма парламентарно показана политическа мощ, която да желае незабавни избори. Всички ще са губещи. Най-вече Българска социалистическа партия. Вероятно и Мая Манолова няма да премине 4%. Дори ГЕРБ няма по какъв начин да си възвърне предходните позиции, тъй като е явна изолацията, в която изпадна. Това консолидира всички ползи за поддръжка на държавно управление на Има Такъв Народ. И единствено Има Такъв Народ може да пръсне незабавно този парламент с отхвърли си от властта. Веднъж стартирало държавно управление може да си обезпечи и цялостен мандат даже.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР