Вие наследявате една институция в дълбока криза. Това каза президентът

...
Вие наследявате една институция в дълбока криза. Това каза президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: Президентското вето не е акт на война с парламента

Вие наследявате една институция в дълбока рецесия. Това сподели президентът Румен Радев в своето послание към Народното събрание.

" Първо, желая да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо виновната задача, която българските гласоподаватели разпоредиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и ползи. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна служба. Винаги ще се откри някой, който да ви упрекне в неналичието на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската конкуренция през 2016 година Чувам го и в този момент. Това не трябва да ви обезсърчава ", сподели още Радев.

По думите му

в политиката някой виждат търгуване с националния интерес.

" С вота си гласоподавателите отхвърлиха това схващане за политиката. Те желаеха нови хора. Избраха вас. Никой не е непогрешим, само че тези, чието политическо съществуване стартира в този момент, имат шанса да запишат на публичното занятие една красива глава в своите биографии. За това приемете неналичието на опит като опция. В тази зала има почтени политици с парламентарно минало, които в предходните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно заседание да проработи професионално и честно ", сподели още Румен Радев.

Време е да приемем, че президентското несъгласие не е акт на война с Народното събрание,

а инструмент за рационализиране на законите, напомни президентът.

" Всичко изброено докара до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада задачата да възродите парламентаризма. Първият тест за вашият триумф ще бъде възобновяване на действителния парламентарен надзор върху изпълнителната власт ", сподели още Румен Радев.

" Никой не може да ви разменя, продава или дава чартърен, нито да задушава гласът ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди гласоподаватели. Не може да бъдете крепостни на никой политически водач. Никой няма правото да оскърбява вашето персонално достолепие, в случай че вие самите не му позволите ", сподели Радев на депутатите.

Безпринципна коалиция може единствено да задълбочи рецесията -

трябват ясни граници за вероятните взаимни отстъпки и ясна политическа отговорност. Това напомни Румен Радев. Според него са нужни решителни дейности за ремонт на отхвърления от гласоподавателите модел, одобряване на върховенството на правото, секване на корупцията и връщане на жителите в ръководството. " Без постигането на тази цел, всевъзможни нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на неуспех, а България да се намира на последните места в Европейски Съюз по стандарт и качество на живот ", съобщи още Румен Радев.

" 45-ото Народно заседание се привиква в комплицирано време. То е израз на месечните митинги и общата воля за смяна. Всички, виждаме - Народното събрание е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят къс живот на 45-ото Народно заседание. Времето ще покаже и това зависи напълно от вас. Колкото и да трае, пред Народното събрание стоят виновни и неотложни решения. Първото е основаване на държавно управление ", сподели още Радев.

Румен Радев разгласи, че в

понеделник стартира консултациите с парламентарно - показаните партии.

" Безпринципна коалиция може единствено да задълбочи рецесията. Знаете максимата, че когато всички са в ръководството, народът е в съпротива. Нужни са ясни цели. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на вероятните взаимни отстъпки и най-много ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на специалисти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за сформиране на държавно управление, Народното събрание би трябвало да предприеме незабавни дейности за промяна на изборния закон ", сподели още президентът.

В края на речта си Румен Радев уточни, че е подготвен да назначи длъжностен кабинет, в случай че Народното събрание не успее да излъчи държавно управление.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР