“Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот.

...
“Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот.
Коментари Харесай

Калоян Велчев за ФАКТИ: Партията на Трифонов нe потвърди, че ще поеме отговорност

“Летните пристрастености значително се материализираха посредством парламентарния избор. Предстои да забележим дали няма да осъществят и работещо ръководство. Има действителни шансове това да се случи”.

Това сподели пред ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Свързахме се с него, с цел да приказваме за провелите се през вчерашния ден съвещания при президента Румен Радев с парламентарно показаните политически партии. Разговорът четете в идващите редове:

- Г-н Велчев, какви са изводите, които можем да извадим от провелите се съвещания?

- Консултациите при президента Радев се оказаха една художествена ретардация в процеса по разрастване на новите политически сюжети в страната. На “Дондуков” 2 всички парламентарно показани партии препотвърдиха уговорките, които обявиха обществено и в хода на акцията, и след влизането им в новия парламент. Продължават да се наслагват упованията за държавно управление с мандата на “Има подобен народ”, без обаче от партията на господин Трифонов да удостоверяват, че ще поемат отговорност за ръководството на страната.

- Станахме ли очевидци на нещо значително съгласно Вас или мълчанието продължава?

- Мълчание виждаме само от страна на “Има подобен народ”. Те нямат и тласък да нарушават това безмълвие откакто то им донесе толкоз триумфи последните месеци и ги трансформира във втора политическа мощ. Нещо позитивно, което произтича от мълчанието на Има Такъв Народ е, че представителите на партията въпреки всичко вземат участие в институционалните диспути - и в Народното събрание, и в президентството, и по този метод директно способстват за възродилия се интерес на българската аудитория към съвещанията на Народното събрание и политическия развой в страната като цяло. Разбира се, остава терзанието, че ние не знаем какво тъкмо считат да вършат от партията на Слави, както и какви политики ще ползват, в случай че образуват държавно управление.

- Поведението на президента Радев съгласно Вас би трябвало ли да бъде по-категорично?

- Президентът следва прецизно конституционната процедура. Аз персонално чаках от него да заеме по-категорични позиции. Той обаче отстъпи водещата роля на парламентарните сили, като въпреки всичко упражнява върху тях напън те да изпълнят високите публични упования. По този метод топката остава съвсем напълно в полето на политическите сили, а Радев съумява да резервира отдалеченост. Президентът наля престиж у протестните обединения, като не пропусна да спомене добра дума нито за “Има подобен народ”, нито за “Демократична България”, нито за “Изправи се! Мутри вън!”. Ако държавно управление се образува, а Радев бъде избран отново, доста забавно ще бъде в какви връзки ще бъде президентът с новото болшинство.

- Това, че Томислав Дончев замести Борисов по време на консултациите защо приказва?

- По Конституция консултациите за връчване на мандат се водят с парламентарните групи, а не със самите политически партии. В този смисъл отсъствието на Борисов е обяснимо - той се отхвърли от депутатско място и не е част от Народното събрание, а и надали някой е очаквал да го види на “Дондуков” 2 в случай, че той от много време не се явява на обществени места. Обаче Томислав Дончев също сега не е народен представител, а министър в оставка. Така че наличието на Томислав Дончев на “Дондуков” 2 ми се стори необичайно и приказва за неналичието на независимост на деяние у кандидат-премиера на ГЕРБ Даниел Митов.

- Ще има ли съгласно Вас някакво обединяване на партиите на митинга?

- След консултациите се изкристализира една структура, която може и да сработи. Става дума за коалиция на малцинството сред “Има подобен народ” и “Демократична България”, подкрепена от Българска социалистическа партия и “Изправи се! Мутри вън!”. Всички обединения в Народното събрание наподобяват склонни да поддържат сходно държавно управление. Също по този начин, не знам дали си спомняте, само че първото социологическо изследване, което излезе след началото на летните митинги от 2020 година беше на “Алфа Рисърч” и в него с изключение на нормалните въпроси, социологическата организация тестваше и настройките на жителите към това какви обединения биха подкрепили. Тогава най-голям % на позитивни отговори събираше коалиция сред “Демократична България” и “Има подобен народ”. Летните пристрастености значително се материализираха посредством парламентарния избор. Предстои да забележим дали няма да осъществят и работещо ръководство. Има действителни шансове това да се случи.

- А по какъв начин бихте коментирали изборът на ръководител и зам.-председатели на 45-тото Народно събрание - подобаващ ли е той?

- Положителен знак е избирането на ново лице за ръководител на Народното събрание. Този акт е сигнал, че смяната, която обществото чака, стартира на практика да се случва. Аз персонално чакам с неспокойствие да видя първите данни за степента на доверие в новия парламент. Напълно уверен съм, че той ще стартира с доста по-високо доверие от предното Народно заседание. Много е забавно да надникнем и в самата процедура по избиране на ръководител на Народно събрание. Наличието на единствено две кандидатури - тази на ГЕРБ и на Има Такъв Народ, ни демонстрира, че останалите анти-ГЕРБ партии са постигнали единодушие за поддръжка на кандидатурата на Ива Митева. Високият интерес към съвещанията на Народното събрание, както и сериозният брой импортирани законопроекти още в първите дни на неговата работа, ни дават очаквания, че Народно заседание ще възвърне престижа си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР