България и Турция започват изграждането на два изследователски центъра за

...
България и Турция започват изграждането на два изследователски центъра за
Коментари Харесай

България и Турция с първи съвместен проект за изследване на екосистемите и Черно море

България и Турция стартират построяването на два проучвателен центъра за проучване и мониторинг на екологичното положение на локалните екосистеми и акваторията на Черно море в пограничния район на двете страни.

„ Син Растеж " е първият стратегически план сред двете страни и се финансира с над 2,3 млн. евро по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 година

Договорът за осъществяване на плана бе подписан през днешния ден на онлайн гала с присъединяване на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и Фарук Каймакчъ - заместник-министър на външните работи и шеф по въпросите на Европейски Съюз на Република Турция.

От българска страна водещ сътрудник е университетът " Проф. Д-р Асен Златаров " в Бургас, с сътрудник Професионално учебно заведение по химическа технология " Акад. Н. Д. Зелински " - Бургас, а от турска взе участие Тракийският университет в Одрин.

Проектът кореспондира с дълготрайната тактика на Европейски Съюз за така наречен „ наследник напредък " в поддръжка одобряването на морските браншове, като мотори на европейската стопанска система, посредством най-подходящата композиция от климатични, океанографски, стопански, културни и обществени фактори.

Двата центъра ще се оформят като основа за съдействие сред учени, откриватели, локалните институции, общности и специалисти от двете страни на границата. Те ще създават общи подходи, методологии и модели за отговорно потребление на естествените запаси. Със средства по плана двата центъра ще бъдат оборудвани с всички нужни уреди, принадлежности и системи за информация, които дават данни за екологичното положение на водните екосистеми в граничния район. Предвидено е още създаването на разнообразни начинания, свързани с опазването на природата и образование на виновното държание от страна локалните общности. Проектът ще надгради и съществуващия потенциал за проучване и мониторинг на екологичното положение на локалните екосистеми, добавяйки нови данни и информация за екологичното положение и проблемите на околната среда, развиването и опазването на речните и морски екосистеми.

„ Подобен център е от извънредно значение за устойчивото развиване на региона на Черно море и опазването на природата ", сподели зам.-министър Николова. Тя добави, че за първи път европейски средства от трансграничната стратегия се насочват към университетските среди и приложната просвета за ръководството на естествените запаси в района. „ Това е и значим стадий от двустранното съдействие и маркира стратегическите насоки, които двете ни страни подхващат за идващия програмен интервал ", сподели заместник-министърът и изясни, че програмата след 2020 година ще се насочи към планове с осезаеми резултати и засилено влияние за целия трансграничен район и в интерес на необятен кръг от заинтригувани страни.

Деница Николова акцентира и положителното равнище на съдействие, построено през годините сред България и Турция.

„ Заедно постигнахме огромен триумф през сегашния програмен интервал с 99 финансирани плана и 24 милиона евро, вложени в развиването на трансграничния район. Едновременно с това продължаваме нашата взаимна работа за правене на новата стратегия, която би предоставила самостоятелни решения за неговото икономическо и обществено развиване, сподели тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР