България и Румъния търсят съвместни инвестиции за реализацията на три

...
България и Румъния търсят съвместни инвестиции за реализацията на три
Коментари Харесай

Два нови моста и магистрала по Черно море ще строят София и Букурещ

България и Румъния търсят взаимни вложения за реализацията на три огромни инфраструктурни плана. Това са втори мост сред Русе и Гюргево, мост, жп линия и високоскоростен път сред Никопол и Търну Мъгуреле и построяването на автомагистрала сред Констанца, Варна и Бургас. Това разгласи българският министър председател Бойко Борисов на конференция с румънския си сътрудник Михай Тудосе след взаимното съвещание на държавни управления на двете страни в Евксиноград.

Резултатът от срещата във вторник беше откриването на граничния пункт Кайнарджа – Липница, който стоеше подготвен от пет години, и подписването на пет съглашения, измежду които протокол за използване на спогодбата за реадмисия сред България и Румъния от 2000 година, за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ и за спешна доставка на електрическа енергия.



България и Румъния ще продължат да работят дружно за влизането си в Шенген, споделиха двамата министър председатели. Борисов сподели, че влизането в Шенген е политически въпрос и с повече такт, умения и дипломация той може да се реши. " България и Румъния са наказани някак си да бъдат дружно, това не е неприятно. Мисля, че най-много до една година ще бъдем в Шенгенското пространство ", сподели румънският министър председател Михай Тудосе, представен от " Фокус ".

По думите му България и Румъния са два оазиса, два острова на сигурност за жителите. " Двете страни сме извънредно толерантни по отношение на малцинствата и по отношение на религиозната принадлежност, което е един спомагателен детайл... Заедно сме острови на непоклатимост и сигурност за жителите, което става нещо доста рядко срещано по цялата планета, освен в западноевропейските страни и тъпо, че нито Румъния, нито България не спекулирахме с тази опция, която могат да предложат ", добави Тудосе.



Трите инфраструктурни плана

За българското държавно управление най-важният приоритет е построяването на втори мост сред Русе и Гюргево.

" Това е най-лесно за осъществяване ", счита Борисов. Той изясни, че от Русе до Букурещ са 45 километра по права линия, а България сега проектира пътя Русе - Велико Търново до автомагистрала " Хемус ".

Другият план, на който държи румънската страна, е Никопол - Турну Мъгуреле. Възложено е изследване какъв брой би коствало създаване на мост, жп линия и високоскоростен път, сподели Борисов.

Третият план е построяването на автомагистрала от към 200 км, която да свърже морските градове Констанца, Варна и Бургас.

Борисов сподели, че е оптимист за реализацията на трите плана, тъй като тол системата и концесията на сходни уреди ще привлекат вложения.

Михай Тудосе уточни, че построяването на инфраструктурата не би трябвало да е самоцел, а средство двете страни да бъдат конкурентоспособни в Европа и да дават капиталови благоприятни условия. Според него реализирането на планове от този вид ще обезпечи и по-добър живот за жителите.

Борисов заяви още, че Румъния поддържа плана за газовия хъб " Балкан ".

Обща търговия в Китай и Арабския свят

Българският министър председател утвърди концепцията на румънския си сътрудник за основаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай.

Двамата министър председатели са се разбрали сходни срещи да станат ежемесечни, изключително като се има поради, че двете страни са " на една река разстояние " по думите на Тудосе. Според него основаните междуминистерски комитети ще обезпечат условия да се работи прагматично по разнообразни тематики.

Не бива да губим още 20 години, през които още веднъж да сме в периферията на Европа, и да гледаме центъра, а да забравяме да гледаме съседите си, сподели още румънският министър председател.

Договор за спешна доставка на ток

" Електроенергийният систематичен оператор " на България и Националният метафоричен оператор на Румъния " Транселектрика " подписаха контракт за оказване на взаимна спешна доставка на сила, заяви Министерството на енергетиката. Спешните енергийни доставки ще са от реалновременните запаси и няма оказват отрицателно въздействие на вътрешното доставяне.



Аварийната помощ би трябвало да бъде обезпечена до един час от поискването й,предвижда договорът, който влиза незабавно в действие и ще работи до 31декември 2018 година

Протокол към съглашението за реадмисия от 2000 година

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и Кармен Даниела Дан подписаха Протокол за използване на подписаната през 2000 г конвенция сред двете държавни управления за назад приемане на лични жители и чужденци. По този документ се работи от 2011 година и към този момент са написани процедурите и изискванията за назад приемане при всички вероятни хипотези. По този метод се заменя съществуващата сега процедура за взимане на решения по осъществяването на Спогодбата ad hoc за всеки обособен случай.



Българският способен орган за подаване, приемане и обработка на молби за назад приемане на централно равнище е бранш " Реадмисия " на ГДГП (за молбите по естествена процедура, които се изпращат в период до шест месеца след определяне на нелегално пребиваване), а на районно равнище – РДГП Русе (за молбите по ускорена процедура, в случаите на задържане в граничните зони, които се подават не по-късно от 72 часа от задържането на лицето).

Граничните контролно-пропускателни пунктове, на които ще се реализира приемането, са всички сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт с Румъния и Граничен контролно-пропусквателен пункт на летище " София " и летище " Букурещ " от румънска страна.

Протоколът влиза в действие след осъществяване на вътрешноправните процедури на двете страни, като за България решението на Министерски съвет при даването на мандат планува влизане в действие от датата на подписването.

Споразумение за безвредно мореплаване

Безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски район ще бъде обезпечена посредством даване на убежища за бедстващи кораби. С подписаното съглашение от министрите на превоза на двете страни ще бъдат изпълнени европейските условия за основаване на система на Общността за надзор на придвижването на корабите и за информация.



Чрез съглашението се регламентират правилата на двустранното съдействие, както и вземането на решения при даване на място за леговище на транспортен съд, с оглед отбягване на непотребен риск за корабоплаването и околната среда.

Меморандум за поощряване на вложенията

Подписан беше и меморандум за съгласие и съдействие сред Българската организация за вложения и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството. Целта е стимулиране и подкрепяне на бизнеса сред двете страни, насърчаване на близки търговски връзки и увеличение на размера на двустранните вложения.



Търговията сред България и Румъния регистрира позитивни трендове, като стокообменът за предходната година възлиза на 3.8 милиарда евро, което е нарастване с 5.7%. Салдото в двустранната търговия е позитивно за България и е в размер на 256 млн. евро за 2016. За първите пет месеца на тази година се следи растеж с 14.2% на стокообмена по отношение на, същия интервал на 2016 година

Декларация за съдействие в обществената политика

България и Румъния подписаха и декларация за съдействие в региона на обществената политика. Тя показва подготвеност за взаимни дейности за обмяна на информация и опит в региона на младежката претовареност, трудовата подвижност, политиките за протекция на детето, здравословни и безвредни условия на труд, тъждество на половете и битката с домашното принуждение.



Двете страни ще обменят положителни практики и ограничения против недекларирания труд, като съдействието ще включва взаимни инспекции сред инспекциите по труда на двете страни. Документът планува общи дейности и сред службите по заетостта на България и Румъния, както и обмяна на опит в региона на общественото включване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР