България и Румъния ще направят предпроектни проучвания за местоположението на

...
България и Румъния ще направят предпроектни проучвания за местоположението на
Коментари Харесай

Проучват пет локации за трети мост над Дунав

България и Румъния ще създадат предпроектни изследвания за местоположението на бъдещия трети мост над река Дунав. Предстои страните да се спогодят за една от следните местоположения: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. Това излиза наяве от одобрения от държавното управление Меморандум за съгласие сред държавните управления на двете страни за осъществяване на взаимни начинания за възстановяване на изискванията за мореплаване в общия българо-румънски сектор на река Дунав и за транспортната съгласуваност сред двете страни.

Северната граница на България е напълно с Румъния. В сектора от устието на река Тимок до Силистра тя е по талвега на река Дунав в продължение на 470 километра. В момента връзката сред двете страни става посредством двата комбинирани - за влакове и коли, моста. "Дунав мост ", открит през 1954 година като "Мост на дружбата ", е сред Русе и Гюргево. През него минава главният поток коли към Европа. Дължината му е 2.8 км, минава на височина от 30 метра над водата. Средната му част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуща огромни кораби. За времето си той е бил най-големият смесен мост (с железопътна линия и за авто трафик) в Европа. Строен е 2.5 година от България и Румъния в съдействие с тогавашния Съветски съюз.

Мостът "Нова Европа ", прочут и като "Дунав мост 2 ", е пътен и жп мост над река Дунав, който свързва градовете Видин и Калафат. Той е в експлоаттация от юни 2013-а. Проектът е част от Паневропейския транспортен кулоар №4 и има основно значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа с опциите за смесен превоз и за прекачване на избрани размери трафик от шосе на железница. С построяването му се очакваше транспортната мрежа на България значително се отвори и интегрира по-тясно в европейските пътища, което не се случва за момента заради незавършена инфраструктура и от българска и от румънска страна. Мостът е с дължина 1971 м, като включва по две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея.

Припомняме, че през 2007 година вложители са проявявали интерес за мостове сред Оряхово и Бекет, както и сред Силистра и Кълъраш. Планът за Оряхово - Бекет е бил единствено за шосейна връзка. Предвид несъразмерната натовареност на моста при Русе, допуска се, че идващият мост, който следва да се построи сред България и Румъния, ще е в съседство с "Моста на дружбата ". Прогнозата се поддържа и от проектите на държавното управление на ГЕРБ за създаване на скоросетн път сред Велико Търново и Русе и тунел под връх Шипка. В тактиката за развиване на страната на румънското държавно управление се приказва за още 7 моста над река Дунав - при Кълъраш, Браил, Галац, Турну Мъгуреле и Бекет. Остава да забележим къде ще се стиковат проектите на двете прилежащи страни. Не бива да пропущаме обаче и мнението на Брюксел.

Предвижда се Меморандумът за съгласие да бъде подписан от транспортните министри по време на Петата среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред България и Румъния, която ще се организира на 29 март в румънската столица Букурещ. С този документ държавните управления на двете страни се задължават да обезпечават годишно нужното финансиране за поддържане на корабоплавателния път на река Дунав в общия българо-румънски сектор. Предвижда се да се проведат договаряния и за изменение в настоящата сега Спогодба сред България и Румъния за поддържане и възстановяване на фарватера, която е подписана в далечната 1955 година. По течението на реката има 48 острова, които са част от територията на България. На всеки пет години смесена българо-румънска комисия дефинира принадлежността на дунавските острови в този сектор на реката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР