България е страната на неограничените възможности. Няма наложено официално правило,

...
България е страната на неограничените възможности. Няма наложено официално правило,
Коментари Харесай

Абсурдът - без правила към плейофите

България е страната на неограничените благоприятни условия. Няма наложено публично предписание, което да не можем да заобиколим, прескочим, зачеркнем или променим. Както в публичния живот, по този начин и във футбола ни, като част от него. 

Царе сме на неспазването на разпоредбите!

Последният образец датира отпреди няколко дни. Промениха броя на тимовете в идващия шампионат от 14 на 16. Но с цел да стане нарастването, би трябвало да има смяна и в сегашния, настоящия шампионат. Не ни споделиха по какъв начин тъкмо ще се усили броя, което е още по-големият абсурд. Работната група щяла да умува месец, а на идващия Изпълком на 25 май щели да ни кажат има ли изпадащи и кои са те. Тоест, вие си играйте плейофите, а когато шампионата завърши, ще ви кажем дали всички оставате в елита или не. 

Но какво да се чудим на смяна в придвижване в регламента на шампионата, откакто единствено преди няколко години подцениха спортни правила и класиране, с цел да образуват новата Първа лига, както и Втора, с прескачане на цели дивизии от някои участници. Да не приказваме за трансформациите на клубове от един в различен, единствено и единствено по-популярният да оцелее.

Така и в този момент. Гласували клубовете у нас за смяна. Добре, 16 тима, само че за какво в този момент, а не след една година, при ясно заложени правила през цялото време!

В сегашните плейофи смяната се отнася единствено до последната четворка, тази която трябваше, значимо е предишното време, да излъчи изпадащите. По настоящия до момента устав - два тима непосредствено и един на плейоф против третия във Втора лига. И макар че не ни оповестиха по какъв начин ще се попълни групата от 14 до 16, то логиката е една. 12-ият и 13-ият в класирането се избавят, а само последният отива на бараж против третия във втория ешелон.

В тази групичка тимовете са Славия с 23 точки, Ботев (Враца) и Етър с по 22 и Монтана с 20. Един от тези четири ще се жертва да изиграе един бараж, явно.

На по-горния етаж са отбори, които не са наранени от неочакваната смяна. Те се борят за едно място, седмото, което ще изпрати заелия го на бараж за присъединяване в Европа. Към този миг Черно море с 37 точки е отпред тук, следван с 34 от приятната изненада Царско село, а Левски върви към историческото си дъно в класирането с 28 пункта и краткотрайното девето място. Карето добавя Ботев (Пд) с 24 точки, а всички тимове ще изиграят по 6 срещи общо всеки против всеки и при разменено домакинство, както е и в четворката на изпадащите, сякаш!.

И стигаме до челната шестица, където най-важният въпрос, този за купата, има съвсем явен отговор. Лудогорец, за десети път, поредно и рекордно за България достижение. Още в първия си мач като домакини разградчани имат опцията да станат недостижими - на 4 май против Берое. Но задатъкът им от 12 точки пред Локомотив (Пд) наподобява неизпълним, даже и да не съумеят при първия мачбол.

Пловдивчани към този момент са втори с 52 точки, с две пред ЦСКА София и седем пред Арда. А след финала за купата сред последните два тима на 19 май ще има и изясненост кой ще играе против седмия за последното евромясто на България - в новия шампионат купа на конфедерациите. Може да бъде третият в класирането, а може и четвъртият.

Отборите на ЦСКА 1948 с 38 точки и Берое с 37 единствено допълват участниците в челната шестица, където отборите ще играят единствено един път между тях по скица за семействата, общо по 5 мача.

И по този начин от понеделник стартират плейофите в българското състезание, черешката върху тортата. Да напомним - разпоредбите за изпадане няма да са ясни. 

Царе сме, в действителност!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР