България е една от малкото страни в ЕС, които не

...
България е една от малкото страни в ЕС, които не
Коментари Харесай

България не подкрепя съдебния иск на Украйна срещу Русия

България е една от дребното страни в Европейски Съюз, които не поддържат желае на Украйна против Русия в съда за правата на индивида в Страсбург.

Досега към този момент 23 страни от Евросъюза са подали заявки в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за присъединение като трета страна при разглеждане на на желае на Киев против Москва. България е в компанията на Гърция, Унгария, Малта и Кипър, оповестява радиостанция „ Дойче веле “. От страните отвън Европейски Съюз искът е подсилен от Норвегия, а своите планове да го строят към този момент са оповестили още и Англия и Исландия. Неправителствената организация " Женевската академия за интернационалното филантропично право " също изиска акредитация за присъединяване в правосъдното дело.

В желае си, подаден на 23 юни 2022 година, Украйна желае цялостно евакуиране на съветските войски от нейната територия и претендира за финансова отплата. Само след първия стадий на съветското навлизане загубите се правят оценка на минимум 80 милиарда $. В желае се отбелязва още, че Русия е направила на украинска територия доста от най-тежките нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида, в частност: възбрана на изтезанията, правото на цялост, правото на почитание на частен и фамилен живот, право на свободата на мнение и изложение, свободата на събиране и асоциациите, а също и отбраната на правата на благосъстоятелност. На 29 юни от Европейски съд по правата на човека оповестиха,че одобряват желае за разглеждане.

От 16 септември Русия не е част от Европейската спогодба по правата на индивида, защото бе изключена от Съвета на Европа. По тази причина Европейски съд по правата на човека може да преглежда каузи за закононарушения осъществени от РФ до тази дата.

Вчера бе публикуван отчет на самостоятелната интернационална комисия на Организация на обединените нации по следствието на нарушаването на правата на индивида в Украйна. В него са разказани многочислени военни закононарушения, осъществени от съветската войска в Киевска, Харковска, Черниговска и Сумска област. Установено е нелегално потребление на огнестрелни оръжия и взривни субстанции, нарушение на персоналната цялост, изтезания, изтезания и грубо отношение, а също и полово принуждение. Регистрирани са и нарушавания на правата на децата.

Още на 28 февруари, 4 дни след началото на съветската инвазия, украинският кабинет се обърна към Европейски съд по правата на човека с искане за въвеждането на предварителни ограничения във връзка с държавното управление на РФ в сходство на 39-ия правилник по отношение на всеобщите нарушавания на правата на индивида, осъществявани от съветските войски по време на военната експанзия против суверенната територия на Украйна.

На 1 март Европейски съд по правата на човека одобри неотложни краткотрайни обезпечителни ограничения и подреди на Русия нейните войски да се въздържат от набези против мирните жители и унищожаването на цивилен обекти в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР