Консервативното правителство на Нова Зеландия ще намали военните разходи с

...
Консервативното правителство на Нова Зеландия ще намали военните разходи с
Коментари Харесай

Нова Зеландия ще намали военните разходи с 6,6%

Консервативното държавно управление на Нова Зеландия ще понижи военните разноски с 6,6% , съгласно кабинета на министъра на защитата, макар че въоръжените сили се борят с остаряващото съоръжение, дефицит на работна ръка и упоритостите за по-голяма районна роля.

Според неоповестявани до момента данни, предоставени на " Ройтерс " от министъра на защитата, препоръчаните разноски за защита ще паднат до 3,03 милиарда $ за годината, която завършва през юни 2025 година Бюджетът за защита за тази година беше 3,2 милиарда  $.

Новият бюджет, който ще бъде показан на 30 май, ще сложи разноските за защита на Нова Зеландия на 0,9% от Брутният вътрешен продукт, което е спад от 1% през настоящата година, съгласно отбранителните сили.

Съкращенията идват, защото неотдавнашни държавни отчети предизвестяват за остаряло съоръжение, а военните се борят да наемат и задържат личен състав. Наред с тези провокации, държавното управление желае да усъвършенства положението на въоръжените сили на страната и да поеме повече районни и световни задачи - както и да изследва кандидатурата за присъединение към отбранителния пакт

" Постоянно съм била ясна, че защитата ще се нуждае от повече финансиране и съм ангажирана да я поддържа ", сподели министърът на защитата Джудит Колинс пред " Ройтерс " в имейл, добавяйки, че огромни решения по отношение на финансовите разноски ще бъдат взети след завършването на проекта за отбранителни качества през юни.

Съкращенията слагат Нова Зеландия в несъгласие с доста от нейните обичайни сътрудници, като Австралия и Япония, които усилват разноските в отговор на възходящото военно наличие на Китай в района.
 Австралия налива милиарди за защита в очакване на спор в Тихия океан
Австралия налива милиарди за защита в очакване на спор в Тихия океан

Страната усилва разноските за защита с 50,3 милиарда австралийски $ през идващото десетилетие

Япония, която изразходва от Брутният вътрешен продукт за защита до 2022 г ., ще доближи към 1,6% през идната година и има за цел да доближи 2% до 2028 година Австралия ще премине от 2% до към 2,4% през идващото десетилетие.

Премиерът на Нова Зеландия Кристофър Луксън работи интензивно за увеличение на интернационалната ангажираност от встъпването си в служба, в това число в Червено море . Но намаляващите доходи и растящият дълг попречиха способността на страната да усили разноските за защита , макар че тя споделя, че е загрижена за възходящото наличие на Китай в Тихия океан и влошаващата се среда за световна сигурност.

Правителството означи, че разноските за отбранителни сили през настоящата година са били доста увеличени от огромните финансови разноски за нови самолети C-130J. Правителството съобщи, че желае да понижи разноските приблизително с 6,5% до 7,5% във всички организации.

Три от деветте кораба на Кралския флот на Нова Зеландия към този момент са блокирани в пристанището заради липса на екипаж. Самолетите Боинг 757-2K2 на Военновъздушни сили постоянно се повреждат и през март Luxon трябваше да вземе търговски аероплан на среща на върха на АСЕАН, откакто самолетът му беше спрян.

Нова Зеландия също трябваше да изиска помощ от други страни за морско наблюдаване и районни избавителни интервенции, откакто пенсионира своите P-3K2 Orions пет месеца по-рано заради дефицит на личен състав.

Изоставането на военните разноски и качества на Нова Зеландия ще навреди на възможностите й да се причисли към софтуерно фокусирана част от отбранителния пакт AUKUS, споделят дипломатически източници. Правителството е в разгара на полемиките какво би означавало присъединението.

Австралия, Англия и Съединените щати . В основата му е проект за подкрепяне на Австралия да построи нуклеарни подводници, само че вторият стадий за създаване на други военни технологии, като хиперзвукови ракети, е отворен за повече страни. Южна Корея, както и са изразили интерес.
 Южна Корея разисква присъединение към AUKUS
Южна Корея разисква присъединение към AUKUS

Но единствено във втория дирек на пакта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР