DebugBear проведе мащабно проучване на 5000 от най-популярните разширения за

...
DebugBear проведе мащабно проучване на 5000 от най-популярните разширения за
Коментари Харесай

Това може наистина да ви изненада: класация на блокаторите на реклами, които най-много ускоряват браузъра

DebugBear организира огромно изследване на 5000 от най-популярните разширения за Chrome, с цел да оцени тяхното влияние върху браузъра. Наред с другите неща, те тестваха въздействието на блокаторите на реклами (и инструментите за отбрана на персоналните данни) върху бързината на работа на браузъра, като резултатите заслужават особено внимание.

За разлика от другите разширения, блокаторите на реклами са основани не с цел да прибавят нещо в допълнение към уеб страниците, а с цел да отстраняват ненужните неща. Това прави тази категория принадлежности единствените, които усилват скоростта, с която се зареждат уеб страниците, и затова понижават натоварването на процесора и потреблението на паметта. Това е напълно разумно, тъй като блокерите отстраняват част от наличието на страниците и на браузърите не им се постанова да го зареждат и демонстрират.

За да тестват разширенията, разработчиците са отваряли едни и същи новинарски страници (от Independent и Pittsburgh Post-Gazette). И в двата случая чистият уеб браузър без каквито и да било разширения е имал потребност от цели 57 секунди процесорно време (CPU processing time). За съпоставяне, uBlock Origin понижава това време до по-малко от 4 секунди.

Заслужава да се означи, че двата най-популярни блокатора на реклами – AdBlock (66 милиона потребители) и AdBlock Plus (45 милиона) – съвсем не оказват въздействие върху процесорното време – и в двата случая подобрението не надвишава 15%. Но тук би трябвало да вземем поради един колорит: специалистите са тествали разширенията с параметрите по дифолт и в този случай същият AdBlock не деактивира „ допустимата “ (ненатрапчива) реклама – това може да се промени в настройките.

В тази ранглиста първото място зае ScriptSafe – 0,5 секунди на всеки уебсайт. Но това уголемение по дифолт не разрешава всички JavaScript на страницата, което значи, че добавката съвсем постоянно демонстрира неверно уеб страниците.

Фактът, че блокаторите на реклами отстраняват част от кода на страниците, е ясно забележим в графиката на измененията в тежестта на страницата. Така да вземем за пример и двата тестови уеб документа са с величина 41 МВ при потребление на чист браузър, само че същият uBlock Origin понижава размера на всеки от тях до по-малко от 3 МВ.

Зареждането на по-малки страници значи и по-ниска консумация наизуст. Струва си да се означи, че рекламните блокери би трябвало да се свързват с черните описи на уеб сайтове и скриптове, а това единствено по себе си усилва потреблението наизуст. Но това деяние се прави единствено един път при зареждането, а по-късно описите могат да се употребяват в процеса на навигация из страниците.

Изследванията демонстрират, че множеството блокери на реклами сензитивно понижават потреблението наизуст.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР